Teendők a végelszámolás lezárásakor

TAO

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: végelszámolás


A végelszámolási eljárás végén a záróbeszámolót (a Céginformációs Szolgálathoz), a záró adóbevallásokat és az ezzel együtt „lejáró” határidejű bevallásokat (a NAV-hoz), a törlési kérelmet (a cégbírósághoz) egyszerre kell benyújtani, a beszámoló fordulónapjától számított 60 napos határidőben.

A végelszámolást - annak kezdő időpontjától számított - három éven belül be kell fejezni.

Az eljárás lezárásakor a végelszámoló elkészíti az adóbevallásokat, a végelszámolás utolsó üzleti évéről szóló beszámolót, vagyonfelosztási javaslatot, továbbá a cég vagyoni részesedésével működő jogalanyok, illetve a részvételével működő egyesületek, alapítványok sorsára vonatkozó javaslatot, és a záró adóbevallásokat.

A záró adóbevallások, a beszámoló és a vagyonfelosztási javaslat elkészítésénél a végelszámolónak figyelembe kell vennie a végelszámolás befejezéséhez szükséges ésszerű, a jövőben felmerülő költségeket, a vállalkozásból kivont jövedelem után a kifizető által megállapított, bevallott és megfizetendő személyi jövedelemadót.

A vállalkozásból kivont jövedelmet terhelő személyi jövedelemadót a végelszámolás alatt álló adózó a záró ’08 típusú bevallásban bevallja és ezzel együtt megfizeti.

A vállalkozásból kivont jövedelem után szociális hozzájárulási adót köteles fizetni a jövedelmet szerző természetes személy.

A záró beszámoló mérlegfordulónapjáig tartó időszakra vonatkozó, még elő nem írt késedelmi pótlék várható összegét is figyelembe kell venni az utolsó beszámoló és a vagyonfelosztási javaslat elkészítésénél.

A pótlékszámítás záró időpontja a végelszámolás zárónapja. A végelszámolás befejező évének, illetve az azt megelőző naptári év késedelmi pótlékáról a NAV soron kívül értesítést küld.

A végelszámolást nem lehet addig befejezni, amíg a cégnek olyan ismert követelése vagy tartozása áll fenn, amelyről a vagyonfelosztási határozatban nem rendelkeztek. Ennek alapján, ha a végelszámolás befejeztével az adózó  könyveiben ún. tagi kölcsön kötelezettsége szerepel, akkor annak visszafizetéséről, vagy ha ez az adózónak nem áll módjában, akkor a kötelezettség rendezéséről gondoskodnia kell.

Amennyiben a tartozás visszafizetésére nem kerül sor, hanem a vagyonfelosztási javaslatban elengedik, azt egyéb bevételként kell kimutatni. A kötelezettség elengedése ajándékozásnak minősül, amelyet vagyonszerzési illeték terhel.

A legfőbb szerv a végelszámoló által előterjesztett iratok, illetve a vagyonfelosztás tárgyában határozatot hoz,  melyben dönthet a jogok engedményezéséről és a kötelezettségek átruházásáról, illetve a cég tartozásának más által történő átvállalásáról is. A határozatban – szükség esetén – rendelkezni kell továbbá:
• a végelszámoló díjáról (ha nem ingyenesen vállalta),
• a végelszámolás költségeinek, köztük az iratanyag őrzésének és a cég megszűnésével kapcsolatban felmerülő egyéb költségeknek a viseléséről is

A végelszámoló a jóváhagyott záró adóbevallásokat (leggyakrabban a ’71., ’65., ’08., ’01. számú bevallásokat, amelyek időszakának zárónapja a végelszámolás befejezésének napja), a végelszámolást lezáró beszámoló elektronikus letétbe helyezésével és közzétételével egyidejűleg nyújtja be a NAV-hoz.

A végelszámolást lezáró adóbevallással egyidejűleg kell benyújtani a végelszámolást lezáró adóbevallás időszakát megelőző időszakra vonatkozó bevallásokat, melyek benyújtási határideje még nem járt le.

A végelszámolás időszakát lezáró számviteli beszámolót a gazdálkodó törlésére irányuló cégbírósághoz benyújtandó törlés iránti kérelem előterjesztésével egyidejűleg, de legkésőbb a beszámoló fordulónapját követő 60 napon belül kell letétbe helyezni és közzétenni.

Ha az adózó a törlési kérelemét a cégbírósághoz benyújtotta, akkor a NAV legfeljebb 90 napon belül automatikusan megküldi az ehhez szükséges engedélyt.

Egy adózó azonban csak akkor törölhető, ha adóigazgatási és társadalombiztosítási szempontból annak nincs akadálya (megindítandó vagy folyamatban lévő adóeljárás, adótartozás). Ha a NAV a cégbíróságot a törlés valamely akadályáról értesíti, úgy a törlési hozzájárulásra csak annak elhárulta (eljárás végeleges befejezése, adótartozás rendezése) után kerülhet sor.

Felhívjuk az adózók figyelmét, hogy a 2018. július 1-je előtt indult eljárásokban a cégbíróság még kérheti a biztosítottak jogviszonyára vonatkozó nyugdíjbiztosítási adatokról szóló igazolást. A 2010. január 1-je előtti adatokról a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervtől, ezen időpontot követő adatokról a NAV-tól kell igényelni az igazolást.

A cég a törlésére irányuló kérelmét 3 éven belül köteles a cégbíróságra benyújtani, ellenkező esetben kényszertörlési eljárást folytatnak le. A kényszertörlési eljárás megindításával egyidejűleg a végelszámoló tisztsége megszűnik, de az eljárás során köteles a cégbírósággal együttműködni, és a kényszertörlési eljárás lefolytatása érdekében valamennyi rendelkezésére álló információról a cégbíróságot tájékoztatni.

A végelszámolási eljárást követően elrendelt kényszertörlési eljárás során a volt végelszámoló köteles az Art. szerinti adókötelezettségeket teljesíteni31, valamint a kényszertörlési eljárást megelőző nappal mint mérlegforduló-nappal, számviteli beszámolót készíteni, majd a számviteli törvényben foglaltak szerint letétbe helyezni és közzétenni.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra