Teendők az szja bevallási tervezettel

SZJA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: szja bevallás


Szerkesztenie kell a tervezetet az egyéni vállalkozónak, (kivéve, ha 2023-ban tevékenységét egész évben szüneteltette, vagy az egész évben katás vállalkozó volt), a mezőgazdasági őstermelőnek és az áfás magánszemélynek. .

Ha van elektronikus hozzáférése

Ha egyetért az adóbevallási tervezettel, akkor nincs vele teendője, tervezete 2024. május 21-én az Ön érvényes bevallásává válik.

Ha nem ért egyet a bevallási tervezet adataival, akkor a tervezetet az elektronikus felületen módosítania kell és be kell küldenie.

Akkor is szerkesztenie kell a tervezetet, ha Ön
• egyéni vállalkozó (kivéve, ha 2023-ban tevékenységét egész évben szüneteltette, vagy az egész évben katás vállalkozó volt),
• mezőgazdasági őstermelő, vagy
• áfás magánszemély.

Ilyenkor ki kell egészítenie a tervezetet azon adatokkal, amelyről a NAV nem rendelkezik információval. Ezt megteheti az eSZJA-portálon.

Az online felületre belépve a „Bevallás 2023. évről” csempe jelzi a bevallás állapotát.

Az „Átnézem” gombra kattintva megtekintheti bevallását. A módosítás, kiegészítés gombot választva megnyílik a kitöltőprogram.

A webes kitöltőprogram bal oldalán megjelenő panelben található egy témakörlista, ez tartalomjegyzékként segíti a navigálást a bevallás kitöltésében az egyes témakörök között.

A témakörcsoportok a leggyakoribb jövedelemtípusokat kiemelve sorolják fel az egyes jövedelmek bevallására szolgáló sorokat, mezőket. A témakör kiválasztásával megjelennek a kitöltéshez szükséges sorok, amelyek azonnal kitölthetők.

A témakörlista felett található egy kulcsszavas kereső, amely segítségével nem csak az adóügyi kifejezésekre, hanem kulcsszóként definiált, a köznyelvben használt szavakra, valamint az egyes bevallási sorok számának megadásával is lehet keresni.

A felület jobb alsó sarkában található három pontos ikon (…) megnyitásával a segítő tippekre kattintva egy rövid  bemutatót tekinthet meg a nyomtatvány szerkesztéséhez/módosításához szükséges legfontosabb eszközökről.

Ha elvégezte a szükséges módosításokat, kiegészítéseket, és azokat el is mentette, a „Tovább a beadáshoz”, majd a „Beadás” gombra kattintva küldheti be a módosított tervezetet. A bevallás státusza „Beadott” lesz, a Profil oldalon a státusz alatt pedig az „Ön sikeresen beküldte az adóbevallását” felirat válik láthatóvá.

Ha nem módosítja, nem egészíti ki a tervezetet, az jóváhagyás nélkül is a bevallásává válik 2024. május 21-ével, az őstermelők, áfás magánszemélyek, a 2023-ban szja szerint adózó egyéni vállalkozók kivételével, nekik ugyanis önállóan kell bevallást benyújtaniuk.

Ha nincs elektronikus hozzáférése

Ha egyetért a papíralapon megkapott bevallási tervezet tartalmával, akkor nincs teendője, a tervezetet nem kell aláírni, sem visszaküldeni.

Ha nem ért egyet a tervezet tartalmával, akkor a 23SZJA-bevallást kell benyújtania 2024. május 21-ig, mivel a papíralapon kapott tervezetet javítani nem lehet.

A 23SZJA-nyomtatvány elérhető 
• a webes felületen az Adóbevallás készítése 2023 linken, ahol elektronikus hozzáférés nélkül is használhatja a nyomtatványkitöltő programot, vagy
• az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK)

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra