Térítésmentesen kapott eszközök utáni adóalap-korrekció

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

2010-tõl a térítésmentesen kapott eszközöket az átvevõ társaságnak bevételként el kell számolnia, illetve el kell határolnia, azonban csökkentõ tétel nem vehetõ figyelembe a kapott eszközök után.


Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

 

Térítésmentesen kapott eszközök miatti adóalap-korrekció

[Tao. tv. 29/I. §]

A térítésmentesen kapott eszközök miatti korrekciós tételek alkalmazása tekintetében – a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao. tv.) alapján – eltérõ szabályozás érvényesül 2006-ig, a 2007-2009. közötti idõszakban, valamint 2010-tõl.

1) A 2006-ban kapott eszközök kapcsán realizált rendkívüli bevételt az adózónak el kell határolnia, majd az évenkénti értékcsökkenés összegével az elhatárolást feloldani, s annak összegével a Tao. tv. 7. § (1) bekezdésének ly) pontja alapján az adózó csökkentheti az adózás elõtti eredményét. A 2006-ig térítés nélkül kapott eszközökre ugyanis az egyes adótörvények módosításáról szóló 2007. évi CXXVI. törvény 469. § (2) bekezdésének átmeneti rendelkezését kell alkalmazni, amely szerint a Tao. tv. 7. § (1) bekezdés ly) pontja alkalmazásában az adózó által 2007.01.01-je elõtt térítés nélkül átvett eszközre tekintettel passzív idõbeli elhatárolásként kimutatott összegbõl az idõbeli elhatárolás megszüntetésének adóévében a visszavezetett összeg csökkenti – 2007.01.01-jétõl – az adózás elõtti eredményt. Az így kapott eszközökre azonban utoljára 2009-ben lehetett alkalmazni e szabályt.  

2) A Tao. tv. – 2009.12.31-éig hatályos – 7. § (1) bekezdés ly) pontja értelmében csökkenti az adózás elõtti eredményt a visszafizetési kötelezettség nélkül kapott (járó) támogatás, juttatás, a véglegesen átvett pénzeszköz következtében az adóévben elszámolt bevétel, a térítés nélkül átvett eszköz átadónál – nyilatkozata alapján – kimutatott könyv szerinti értéke, továbbá a térítés nélkül kapott (igénybe vett) szolgáltatás átadónál – nyilatkozata alapján – kimutatott bekerülési értéke, valamint az átvállalt tartozás, az eredeti jogosult által elengedett kötelezettség miatt az adóévben bevételként elszámolt összeg (egyszeres könyvvitelt vezetõnél, ideértve az adóévi tartalék növekedését okozó részt is), figyelemmel a (8) bekezdésben foglaltakra.

A hivatkozott csökkentõ tétel 2010. január 1-jével hatályon kívül helyezésre került, ezzel egyidejûleg a Tao. tv. 29/I. §-a szerinti átmeneti rendelkezés lépett hatályba, amely átmeneti rendelkezés figyelmen kívül hagyta a térítés nélkül átvett eszköz esetét; ugyanakkor a többi, 2009-ig hatályos 7. § (1) bekezdés ly) pontjában szereplõ, bevételként elszámolt összegre alkalmazni rendelte azt a szabályt, hogy a kedvezmény utoljára azon adóévi adóalap utáni adó megállapításánál érvényesíthetõ, amelynek utolsó napja a 2012. évben van.

Az adózó a 2007.01.01.-2009.12.31. közötti idõszakban a térítés nélkül kapott eszközök átvételének adóévében az átadó társaságnál – nyilatkozata szerint – kimutatott teljes könyv szerinti értéket veheti figyelembe adózás elõtti eredményt csökkentõ tételként, abban az esetben is, ha ezekre az eszközökre passzív idõbeli elhatárolást alkalmazott (összhangban a 2007/69. számú adózási kérdéssel). E szabályozás alapján szükségtelen volt a térítés nélkül kapott eszközök átvételébõl származó bevételre átmeneti rendelkezés elõírása.    

A 1) és 2) pontban foglaltak azt jelentik, hogy az adózó a 2006-ban térítésmentesen kapott eszközök esetében három éven át – utoljára a 2009. adóévben – csökkenthette az adózás elõtti eredményét a passzív idõbeli elhatárolásként kimutatott összegbõl a feloldott résszel, vagyis a 2007. elõtt térítés nélkül átvett eszközök tekintetében nem alkalmazható a Tao. tv. 29/I. §-ában foglalt átmeneti rendelkezés.

Az adózó a 2007.01.01.-2009.12.31. közötti idõszakban térítésmentesen kapott eszközök – átadónál kimutatott – könyv szerinti értékének egészével csökkenthette az átvétel adóéve szerinti adózás elõtti eredményét, függetlenül az idõbeli elhatárolás alkalmazásától (a Tao. tv. 29/I. § alkalmazása nem merül fel).

3) 2010-tõl a térítésmentesen kapott eszközöket az átvevõ társaságnak bevételként el kell számolnia, illetve el kell határolnia, azonban csökkentõ tétel nem vehetõ figyelembe a kapott eszközök után. Az eszközt juttató mentesülhet az adózás elõtti eredmény-növelési kötelezettsége alól az átvevõ társaság által tett, a Tao. tv. 3. számú melléklete „A” fejezetének 13. pontja szerinti nyilatkozat alapján. 

[NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Fõosztály 5229181811/2011.]

***

ÖNADÓZÓ újság - szakmai segítség az adózásban és könyvvitelben!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra