Transzferár-nyilvántartás minták CD -az Önadózótól

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A CD az önkormányzati tulajdonú cégek transzferár-nyilvántartás készítési problémáira nyújt megoldást, azzal, hogy a leggyakrabban felmerülõ ügyletekre vonatkozóan tartalmaz percek alatt adaptálható mintákat, amelyek magukban foglalják a jogszabályokban elõírt összes kötelezõ tartalmi elemet.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Transzferár-nyilvántartás minták CD -az Önadózótól

A társasági adó törvény  kimondja, hogy az adóév utolsó napján kisvállalkozásnak nem mi-nõsülõ gazdasági társaság – kivéve azt, amelyikben az állam rendelkezik többségi befolyással – köteles a bevallás benyújtásáig transzferár-nyilvántartását elkészíteni. Tekintettel arra, hogy a helyi önkormányzat az államtól elkülönülõ jogi személy, a fenti, közbeékelt félmondat alap-ján az önkormányzati tulajdonú cégek nem mentesülnek a dokumentációs kötelezettség alól.

És mi van a kisvállalkozásokkal?

A fenti hivatkozásból – és a 2009-ig hatályos 18/2003. PM rendeletbõl egyaránt – kiolvasható, hogy kisvállalkozások nem kötelesek transzferár-nyilvántartást készíteni. A kisvállalkozások kö-rét kijelölõ jogszabály  a rájuk vonatkozó mutatószámok meghatározása után leírja, hogy „Nem minõsül KKV-nak az a vállalkozás, amelyben az állam, vagy az önkormány-zat közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedése – tõke vagy szavazati jog alap-ján – külön-külön vagy együttesen meghaladja a 25%-ot”
Ez alapján az önkormányzatok többségi tulajdonában álló társaságok árbevételüktõl, mérlegfõösszegüktõl és átlagos statisztikai létszámuktól függetlenül kötelesek transzferár-nyilvántartást készíteni, ha az adóévben kapcsolt vállalkozásukkal kötött szerzõdésük alapján teljesítés történt.

De „kapcsolt vállalkozás”-e az önkormányzat?

A társasági adóról szóló törvény rögzíti a kapcsolt vállalkozások körét. Kimondja, hogy kap-csolt vállalkozás
•    az adózó és az a személy, amely az adózóban közvetlenül vagy közvetve többségi befolyással rendelkezik, illetve
•    az adózó és más személy, ha harmadik személy közvetlenül vagy közvetve mindkettõ-jükben többségi befolyással rendelkezik.
A fentiek alapján – lévén az önkormányzat (jogi) személy – kimondható, hogy azok a vállalko-zásoknak, amelyek többségi tulajdonosa valamely önkormányzat, egymással, illetve az ön-kormányzattal megkötött szerzõdésük vonatkozásában kötelesek transzferár-nyilvántartásaikat elkészíteni.

Nincs hát menekvés?

Létezik egy kivétel, amely alapján néhány ügylet vonatkozásában mentesülhet az önkor-mányzati tulajdonú társaság a nyilvántartási kötelezettség alól: Ha az önkormányzat rende-letben  rögzítette azt az árat, amelyen kapcsolt vállalkozásával szerzõdést köt, abban az esetben nem kell a vállalkozásnak a dokumentációt elkészíteni. A transzferárazás szabályait leíró PM rendelet  kimondja ugyanis, hogy jogszabályban meghatározott ár alkalmazása ese-tén a nyilvántartási kötelezettség nem terheli az adózót.

Akire tehát vonatkozik - ajánljuk a legegyszerûbb és a legolcsóbb megoldást:

A CD 42 db mintát tartalmaz a 2006-2010 évekre vonatkozóan, az alábbi ügykörökben: Útépítés és útfenntartás *  Zöldterület-gondozás *  Köztisztasági feladatok ellátása *  Temetõ üzemeltetés *  Ingatlankezelés és -üzemeltetés *  Hulladéklerakó bérlése és üzemeltetése * Városmarketing tevékenység *  Ingatlanügynöki tevékenység.

Ára: 360.000,-Ft + Áfa - Az Önadózó újság elõfizetõinek 20% kedvezmény!

-Megrendelhetõ: info@onadozo.hu   
-Kiadó: Adónet.hu Zrt.- Önadózó 2011
-Szerzõ: Kolchis Kft.

Önadózó Ügyfélszolgálat - ahova kérdésével érszrevételével, panaszával fordulhat: 1085 Budapest, József körút 53 I/8. e-mail info@onadozo.hu telefon: 06/1/2675010 - levélcím:  1450 Budapest, Pf: 132.

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra