Tudnivalók az adómentes sport és kulturális belépőről

SZJA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó | Szerző: Kopányiné Mészáros Edda

Címkék: belépőjegy juttatása


A munkáltatók által egyre inkább kedvelt megoldás, hogy egy társasággal kötnek szerződést a belépők, bérletek juttatásával kapcsolatban. A társaság biztosítja, hogy a munkavállalók az adómentesség feltételeinek megfelelő bérletet, jegyet válasszon és kapjon, amelyeket a munkáltató finanszíroz. A finanszírozás úgy történik, hogy a munkáltató a társaság részére előre átadja a munkavállalók részére adható, az adómentesség feltételeinek megfelelő összeget.

Az adómentes juttatási lehetőségnek köszönhetően a kifizetők gyakran juttatnak adómentes sportrendezvényre és kulturális rendezvényekre, kiállításokra belépőket, azonban mindenképpen érdemes az adómentesség feltételeivel tisztában lenni. 

Az adómentesség feltételei

 Az Szja törvény 1. számú melléklet 8.28. pontja értelmében adómentesen adhat a kifizető ugyanazon magánszemélynek ingyenesen vagy kedvezményesen:

a) a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó sportrendezvényre szóló belépőjegyet, bérletet,

b) kulturális szolgáltatás igénybevételére (muzeális intézmény és művészeti létesítmény (kiállítóhely) kiállítására, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra, közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás igénybevételére) szóló belépőjegyet, bérletet, továbbá a könyvtári beiratkozás díját.

Az adóéven belül legfeljebb - az a) és b) pont szerinti juttatást külön-külön - a minimálbért meg nem haladó értékben.

Az adómentességnek további feltétele, hogy a belépőjegy, bérlet nem lehet visszaváltható – ide nem értve a magánszemélynek ki nem osztott (nem juttatott) belépőjegyek, bérletek visszaváltását –, továbbá nem adható az említett juttatásokra szóló utalvány. 

Kérdéses lehet, hogy a belépőjegy, illetve bérlet megvásárlásához kapcsolódó kezelési költség, illetve kényelmi díj a belépőjegy vagy bérlet árának a részeként értelmezhető-e, azaz ezek a költségek is az adómentes juttatás részét képezik-e. 

Adózás tekintetében nincs jelentősége annak, hogy a belépőjegyet kitől, például közvetlenül a színháztól, vagy jegyirodától, személyesen, vagy interneten keresztül vásárolják meg.

A jegyirodák által vásárláskor felszámított, kezelési költség, kényelmi díj beletartozik a juttatás, és így az adómentes juttatás értékébe, hiszen a produkció megtekintéséért ezen díjjakkal növelt árat kell megfizetni. 

A munkáltatók által egyre inkább kedvelt megoldás, hogy egy társasággal kötnek szerződést a belépők, bérletek juttatásával kapcsolatban. A társaság biztosítja, hogy a munkavállalók az adómentesség feltételeinek megfelelő bérletet, jegyet válasszon és kapjon, amelyeket a munkáltató finanszíroz. A finanszírozás úgy történik, hogy a munkáltató a társaság részére előre átadja a munkavállalók részére adható, az adómentesség feltételeinek megfelelő összeget.

A társaság teljes körű adminisztrációt vezet arról, hogy melyik munkavállalónak milyen összegben, milyen juttatást biztosított, amit a munkáltatónak megküld. A munkavállalók által fel nem használt összeget a társaság visszautalja a munkáltatónak. 

Ebben az esetben a társaság szolgáltatást nyújt a munkáltatónak, amely keretében biztosítja, hogy a munkavállalók az adómenteségi feltételeknek megfelelő juttatásban részesüljenek a munkáltatótól.

A juttatás nem tekinthető utalványnak, hiszen a munkavállaló kizárólag jegyet, vagy bérletet kaphat, a részére biztosított, fel nem használt keretösszegéről más-ként nem rendelkezhet, azt másra nem válthatja be.

Nem befolyásolja az adómentességet, ha a munkavállaló ugyan arra a rendez-vényre több jegyet vásárol, hiszen ezekre az eseményekre a jellemzően társaság-gal – családdal, barátokkal – megy a látogató.

Ugyanakkor, ugyanazon rendezvényre történő 15-20 jegy vásárlása esetén, feltételezhető, hogy a munkavállaló azt továbbértékesítés céljából kéri, ez viszont az adómentesség feltételeinek nem felel meg.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra