Tulajdonjog fenntartás, mi is ez?

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az adásvétel lebonyolításánál gyakran hallhatjuk azt a kifejezést, hogy az eladó tulajdonjog fenntartással él. A tulajdonjog fenntartás nem csak az ingatlan adásvételnél használható. De pontosan mit is jelent, ha fenntartjuk a tulajdonjogot?

__________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 9 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 16.380,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

__________________________________________

Tulajdonjog fenntartás, mi is ez?

A tulajdonjog fenntartásra lényegében akkor kerülhet sor, ha a vevõ nem tudja kifizetni egy összegben a teljes vételárat.

De mi a helyzet, ha a vevõnek nincs annyi pénze, hogy a teljes vételárat azonnal kifizesse? Méltánytalan lenne az eladóval, ha ilyenkor is azonnal a vevõre szállna a tulajdonjog. Ilyenkor folyamodhatunk a tulajdonjog fenntartásához.

Figyelni kell rá, hogy e jogot kikötni, csak a szerzõdés megkötésekor, és csakis írásban lehet. Ha erre nem kerül sor, késõbb már nem tudjuk orvosolni ezt a hibát.
Az eladó azonban nem tarthatja fenn e jogát a végtelenségig, legfeljebb a vételár teljes kiegyenlítéséig. Ennek ideje alatt a vevõ az ingatlant vagy az adásvétellel megszerezni kívánt más vagyontárgyat nem terhelheti meg, és nem adhatja el.

A gyakorlatban nem ritka, hogy az eladó egy ügyvédnél letétbe helyezi a tulajdonjog bejegyzéséhez hozzájáruló nyilatkozatot. Ez mindkét fél számára egy biztosíték lehet. Így amikor az eladó hozzájut a teljes összeghez, errõl értesíti az ügyvédet, aki az okiratot átadja a vevõnek, illetve ingatlan esetén a földhivatalhoz is benyújthatja. Ezzel ráadásul még le is veszi a vállunkról az ezzel kapcsolatos teendõt.

A tulajdonjog fenntartás azonban nem csak az eladót védi. Ingatlan adásvétel esetén, ha a vevõ nem tudja kifizetni a teljes vételárat, neki sem rossz, ha az ingatlanra bejegyzik a tulajdonjog fenntartást. Így legalább bárki számára egyértelmû, hogy az ingatlanra már kötöttek adásvételi szerzõdést és így az eladó már nem tudja újból eladni az ingatlant további pénz reményében.

- - - - - - - - -

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minõsül jogi tanácsadásnak.

Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd

Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
tel/fax: 06-1-266-6621
web: www.kocsis-iroda.hu
e-mail: info@kocsis-iroda.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra