Új pénzügyi bûncselekmények a Btk-ben

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Két új tényállással, a költségvetési csalással és a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással való visszaéléssel egészítené ki a kormány a büntetõ törvénykönyvet (Btk.); az elõterjesztést a kabinet pénteken nyújtotta be a parlamentnek. Az indoklás szerint a cél a táppénzcsalások, rokkantsági nyugdíjjal összefüggõ visszaélések elleni védelem, amelyek miatt két évig terjedõ szabadságvesztés jár.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Büntetné a kormány a költségvetési csalást és a jóléti juttatásokkal való visszaélést

A javaslat alapján két évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ, aki társadalombiztosítási ellátás, illetve az államháztartás alrendszereibõl jogszabály alapján nyújtható pénzbeli vagy természetbeni juttatás megszerzése vagy megtartása céljából mást tévedésbe ejt, tévedésben tart vagy a valós tényt elhallgatja és ezzel kárt okoz. Korlátlanul enyhíthetõ annak a büntetése, aki a kárt a vádirat benyújtásáig megtéríti.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter indoklása szerint ezzel a társadalombiztosítás és a szociális ellátások rendszerének kijátszásától óvnák a költségvetést, lehetõvé téve a szankcionálást akkor is, ha az okozott vagyoni kár nem éri el a költségvetési csalás megállapításához szükséges bûncselekményi értékhatárt. Így a húszezer forintnál nagyobb kárt okozó bûncselekményeket - például a táppénzcsalást, a rokkantsági nyugdíjjal összefüggõ visszaéléseket - büntetnék, a felsõ határ pedig kétszázezer forint lenne. Efölött már a költségvetési csalás állapítandó meg - olvasható az indoklásban.

A költségvetési csalást követ el az elõterjesztés szerint, aki a költségvetésbe történõ befizetési kötelezettség vagy a büdzsébõl származó pénzeszközök vonatkozásában a valós tényt elhallgatja, mást tévedésbe ejt, illetve tévedésbe tart; aki költségvetési befizetéssel kapcsolatos kedvezményt jogtalanul vesz igénybe, valamint költségvetésbõl származó pénzeszközt a jóváhagyott céltól eltérõen használ fel. Ezt két évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetné a kormány.

Három évig terjedõ büntetés járna, ha a csalás nagyobb vagyoni hátrányt okoz, illetve ha bûnszövetségben vagy üzletszerûen követik el. Jelentõs vagyoni hátrány esetén alapesetben öt évig, különösen nagy vagyoni hátrány esetén kettõtõl nyolc évig terjedhet a szabadságvesztés idõtartama, különösen jelentõs kár esetében pedig öttõl tíz évig.

A költségvetési csalás tényállása összevonná az adócsalás, a visszaélés jövedékkel, a csempészet és az áfacsalás bûncselekményét, kiadási oldalon pedig a jogosulatlan gazdasági elõny megszerzése és az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése tartozna ebbe a körbe.

Az igazságügyi miniszter indoklásában arra mutat rá: a kormány a költségvetés védelmének minden eddiginél nagyobb jelentõséget tulajdonít, így kormányzati akarat mutatkozik a táppénzcsalások, a rokkantsági nyugdíjjal összefüggésben elkövetett csalások és az áfacsalások elleni hatékony fellépésre. A költségvetési csalás kodifikálásának célja pedig az, hogy a Btk. rendelkezéseit következetesebbé és használhatóbbá tegyék - írja Navracsics Tibor.

Szintén az indoklás utal arra, hogy a büntetõ törvénykönyv jelenlegi tényállásai a bûncselekmény tárgyát (adó, vám, jövedék) hangsúlyozták, ezért indokolt, hogy a jogalkotó a költségvetést állítsa a védelem fókuszába, és "az elkövetési magatartást a lehetõ legabsztraktabb módon fogalmazza meg", megszüntetve ezzel számos kiskaput.

A kormány szerdán döntött arról, hogy a közpénzekkel való visszaélések büntethetõsége érdekében a Btk. módosítását javasolja.

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra