Új szabályokat javasol az Európai Bizottság a pénzmosás megelőzésére

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: pénzmosás, terrorizmus-finanszírozása


Az előterjesztés szerint szigorítani kívánják a készpénzellenőrzést az unióba belépő vagy az azt elhagyó, legalább 10 ezer euró (mintegy 3 millió forint) értékű készpénzzel rendelkezők esetében, és lehetővé kívánják tenni a hatóságok számára, hogy bűncselekmény gyanúja esetén a vámáru-nyilatkozat 10 ezer eurós küszöbértékénél alacsonyabb összegek esetében is eljárjanak.

Újabb szabályok bevezetését javasolta az Európai Bizottság szerdán a terrorizmus finanszírozásának visszaszorítására, a hatékony és valódi biztonsági unió megvalósítása érdekében.
 
Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a javaslatok megerősítik a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelemre vonatkozó uniós szabályokat, annak érdekében, hogy a terroristák és a bűnözők számára megnehezítsék tevékenységük finanszírozását.
 
Az előterjesztés ugyanakkor a hatóságoknak megkönnyíti a gyanús pénzmozgások felderítését és megállítását. A pénzmozgások nyomon követése a rendőrséget és a bűnüldöző hatóságokat is kulcsfontosságú információkhoz és hatékony nyomozati eszközökhöz juttathatja - mondta az uniós biztos.
 
Valdis Dombrovskis, az uniós bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az Európa biztonságát fenyegető terrorizmus finanszírozását és az ezzel összefüggő pénzmosást hatékony büntetőjogi szankciókkal kell sújtani uniószerte.
 
Az új szabályok a pénzmosásra, a jogellenes pénzforgalomra, valamint az eszközök befagyasztására és elkobzására vonatkozó uniós jogi keretet egészítenék ki és erősítenék meg
 
 A javaslat előirányozza a bűncselekményből származó vagyon határokon átnyúló befagyasztását és elkobzását az unión belül, valamint azt, hogy a bűnözők számára lehetetlenné tegyék az unió külső határain végzett készpénzellenőrzési szabályok kijátszását.
 
A bizottság frissített szabályozást kíván bevezetni a pénzmosással kapcsolatos bűncselekmények meghatározására és szankcionálására vonatkozóan, és szeretné kiküszöbölni a joghézagokat, hogy a bűnözők ne élhessenek vissza a nemzeti határozatok közötti eltérésekkel. Emellett fel kívánja számolni a határokon átnyúló igazságügyi és rendőrségi együttműködés akadályait, közös rendelkezésekkel szabályozva a pénzmosáshoz kapcsolódó bűncselekmények nyomozati eljárását.
 
Az előterjesztés szerint szigorítani kívánják a készpénzellenőrzést az unióba belépő vagy az azt elhagyó, legalább 10 ezer euró (mintegy 3 millió forint) értékű készpénzzel rendelkezők esetében, és lehetővé kívánják tenni a hatóságok számára, hogy bűncselekmény gyanúja esetén a vámáru-nyilatkozat 10 ezer eurós küszöbértékénél alacsonyabb összegek esetében is eljárjanak.
 
A terrorizmus és a határokon átnyúló bűnözés elleni hatékonyabb küzdelem, valamint a valódi és jól működő biztonsági unió megvalósítása érdekében az uniós bizottság a Schengeni Információs Rendszer (SIS) eredményességének és hatékonyságának erősítését is javasolta.
 
Dimitrisz Avramopulosz tájékoztatása szerint a határigazgatás és biztonság legszélesebb körben használt információ-megosztási rendszerének javasolt fejlesztése még inkább alkalmassá teszi a mechanizmust a terrorizmus és a határokon átnyúló bűnözés elleni küzdelemre. Javítja a határigazgatást és a migrációkezelést, továbbá biztosítja a tagállamok között az európai polgárok biztonságának fokozását szolgáló, hatékony információcserét - jegyezte meg.
 
A biztos hangsúlyozta, a javaslatok kibővítik az információs rendszer alkalmazási területét, hogy felszámolhassák a terrorizmussal, a határokon átnyúló bűnözéssel és az illegális migrációval kapcsolatos információs hiányosságokat. Mindez elősegíti a külső határok hatékonyabb ellenőrzését, amelynek köszönhetően a jövőben nem fordulhat elő, hogy a határokat átlépő, terrorizmussal gyanúsítható emberekre, vagy illegális migránsokra vonatkozóan bármiféle fontos információ elvesszen.
 
A Schengeni Információs Rendszer nagyméretű, centralizált információs rendszer, amely Európa-szerte 29 országban támogatja az ellenőrzéseket a külső határokon, és segíti elő a bűnüldözést és az igazságügyi együttműködést. Jelenleg 70 millió adatot tartalmaz.
 
A SIS mindenekelőtt információkat nyújt a schengeni térségbe való beutazási és tartózkodási joggal nem rendelkezőkről, a bűncselekménnyel kapcsolatban keresett gyanúsítottakról és minden eltűntről. Emellett adatokat tartalmaz bizonyos elveszett vagy ellopott tárgyakról - gépkocsik, fegyverek, hajók és személyazonosító okmányok -, amelyek a keresett emberek tartózkodási helyének meghatározásához és személyazonosságának megerősítéséhez szükségesek.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra