Ültetvény értékesítés áfa vonzata családi gazdaságban

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatós

Címkék: családi gazdaság, ültetvény


Az értéknövekedést eredményező beruházások pl. a melioráció, az ültetvény, művelési kultúrával összefüggő öntözési rendszerek az áfa szempontjából földterület-értékesítésként kezelendők, amennyiben azok a földterülettel együtt értékesülnek.

A mindennapi életben, amikor a termőföldről beszélünk, általában a földfelszínt borító termékeny rétegre gondolunk. Az 1994-ben megalkotott földtörvény szerint azonban az a földrészlet minősül termőföldnek, amelyet a település külterületén az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, erdő, fásított terület művelési ágban vagy halastóként tartanak nyilván.
 
A földterület fogalmát az általános forgalmi adóról szóló törvény nem határozza meg, de irányadónak tekinthető az az elhatárolás, mely szerint akkor minősül földterületnek az ingatlan, ha a statisztikai besorolás szerint nem tekinthető építménynek. Az építménynek nem minősülő ingatlan eladása, bérbe-, vagy haszonbérbeadása főszabály szerint adóköteles, kivéve, ha az általános forgalmi adóról szóló törvény ettől eltérően rendelkezik.
 
Egy konkrét adóellenőrzési ügyben olyan családi gazdaság került a revizorok látókörébe, melyet még 2002-ben hozott létre egy nagymama és az unokája. A gazdaság vezetésére a nagymamát jelölték ki, a családi gazdaság rendelkezésére álló földterület tulajdonosa - az ingatlan-nyilvántartás szerint - az unoka volt, a nagymama használati jog-alapját a családi gazdaságot létrehozó szerződés biztosította. A családi gazdaság ültetvényt hozott létre a földterületen.
 
2007-ben az unoka, mint eladó és az édesapja, mint vevő adásvételi szerződést kötöttek gyümölcsös művelési ágú ingatlanokra. A szerződésben egységes rendelkezés történt a termőföldről és a rajta lévő ültetvényekről, melyre hivatkozással a nagymama, mint családi gazdálkodó számlákat állított ki az unoka eladói minőségének feltüntetése mellett. A számlákban a vételár megbontásra került földterületre és az ültetvényre, utóbbi tekintetében 20 %-os Áfa tartalom felszámításával.
 
Az édesapa, mint vevő (mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó) a számlákat befogadta és azok adótartalmát az Áfa bevallásában levonásba helyezte.
 
A 2007-ben hatályos általános forgalmi adóról szóló törvény szerint, tárgyi adómentesség alá tartozik a földterület értékesítése, bérbe- és haszonbérbe adása (kivéve a beépítésre szánt területet, építési telket), amely azt jelenti, hogy az ügyletről kiállított számlában nem szabad általános forgalmi adót felszámítani.
 
A földterület művelési ágának jellegét a rajta lévő (alkotórészi kapcsolatban lévő) ültetvény határozza meg, amelyre jellemző, hogy a földterület károsodása nélkül önállóan értékesíteni nem lehet, attól nem különülhet el.
 
A revízió álláspontja szerint az értéknövekedést eredményező beruházások pl. a melioráció, az ültetvény, művelési kultúrával összefüggő öntözési rendszerek az áfa szempontjából földterület-értékesítésként kezelendők, amennyiben azok a földterülettel együtt - ahogy az az adózó esetében is történt - értékesülnek és így a földterület értékesítésének megfelelően tárgyi adómentes ügyletnek minősülnek.
 
A vevő édesapánál lefolytatott adóellenőrzés az adólevonást két okból tekintette jogszerűtlennek. Elsődlegesen amiatt, hogy maga az adásvétel tárgyi adómentes ügyletnek minősül, tekintettel arra, hogy a termőföld és az ültetvény - a fődolog és az alkotórész - jogi kapcsolatában állnak (az ültetvények önmagukban nem forgalomképesek, önállóan nem elidegeníthetőek). Másrészt, a nagymama a jogügylet kapcsán nem lett volna jogosult számlát kibocsátani, mivel nem vett részt az adásvételben és az ültetvény tekintetében a tulajdonosi és rendelkezési jogosultsága sem állapítható meg.
 
A tárgyi adómentesség – amely nem választható, hanem a tevékenység függvényében a törvény erejénél fogva kötelező – azt is jelenti, hogy a tevékenység folytatásához beszerzett termékek, igénybe vett szolgáltatások árában (díjában) foglalt általános forgalmi adó nem vonható le.
 
A vizsgálat során megállapítást nyert az is, hogy a számlakiállítóként feltüntetett nagymama nem háríthatott volna át általános forgalmi adót a számlabefogadóra, mivel nem volt joga ezeket a bizonylatokat kiállítani. A 2007-ben kelt adásvételi szerződés szerint ugyanis, a kérdéses földterületet és ültetvényt nem ő, hanem az unokája értékesítette saját édesapja részére.
 
A kifogásolt számlák – mivel nem felelnek meg az adólevonás tárgyi feltételeként megszabott, a felszámított adó összegét hitelesen igazoló dokumentumoknak - nem tekinthetők hiteles bizonylatoknak, így ezekre adólevonási jogot alapozni nem lehetett volna.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra