Változások a külföldi áfa-visszatéríttetésben

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A Magyarországon székhellyel, illetve állandó telephellyel rendelkezõ áfaalanyok 2010-tõl az Európai Közösség más tagállamában rájuk áthárított hozzáadottérték-adó (külföldi áfa) visszatéríttetése iránt már nem a külföldi adóhatósághoz, hanem az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatalhoz (APEH) fordulhatnak. Az APEH az eljárásban csak elõzetes szûrõ feladatokat lát el, mivel ha a kérelmezõk megfelelnek a jogszabályi elõírásoknak, a kérelmeket a hivatal az átvételük napjától számított 15 napon belül köteles továbbítani a külföldi adóhatóságokhoz.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

A külföldi áfa-visszatéríttetés szabályai január 1-jétõl jelentõsen megváltoztak az Európai Közösség tagállamaiban - hívja fel a figyelmet az RSM DTM Hungary tanácsadó cég hírlevele.

A Magyarországon székhellyel, illetve állandó telephellyel rendelkezõ áfaalanyok 2010-tõl az Európai Közösség más tagállamában rájuk áthárított hozzáadottérték-adó (külföldi áfa) visszatéríttetése iránt már nem a külföldi adóhatósághoz, hanem az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatalhoz (APEH) fordulhatnak. Az APEH az eljárásban csak elõzetes szûrõ feladatokat lát el, mivel ha a kérelmezõk megfelelnek a jogszabályi elõírásoknak, a kérelmeket a hivatal az átvételük napjától számított 15 napon belül köteles továbbítani a külföldi adóhatóságokhoz.

Január 1-jétõl már a tavalyi évre vonatkozóan is csak az APEH közremûködésével kérelmezhetõ a külföldi áfa visszatéríttetése. A kérelmeknek a visszatérítéssel érintett idõszakot követõ év szeptember 30-ig meg kell érkezniük az APEH-hez, ellenkezõ esetben a külföldi adóhatóság a kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasítja. Az ügyintézési határidõ a fõszabály szerint négy hónap, de ha a külföldi adóhatóságnak kiegészítõ információk bekérésére van szüksége (például a külföldi áfával érintett eredeti számlákra), akkor az ügyintézési határidõ meghosszabbodik, de a döntést nyolc hónapon belül így is meg kell hozni.

Külföldi áfa visszatéríttetésére vonatkozó kérelem benyújtható a naptári év egészére vagy annak egy részére, feltéve, hogy a külföldi áfa összege a naptári év egészére, illetve utolsó napjáig terjedõ törtidõszakára vonatkozóan eléri az 50 eurónak megfelelõ összeget, illetve a három hónap vagy annál hosszabb, a naptári év utolsó napját megelõzõen lezáruló törtidõszakra vonatkozóan eléri a 400 eurót. A csoportos áfaalanyiságban részt vevõ tagok nem a csoport képviselõje által, hanem külön-külön jogosultak a külföldi áfa visszatéríttetésére vonatkozó kérelmet benyújtani.

Magyarországon az Európai Közösség más tagállamában, illetve az úgynevezett elismert harmadik államban (jelenleg a Svájcban, illetve a Liechtensteinben) székhellyel, illetve állandó telephellyel rendelkezõ (letelepedett) áfaalanyokra lényegében nem változtak az áthárított áfa visszatéríttetésének alanyi feltételei.

A más tagállamban letelepedett áfaalanyok 2010. január 1-jétõl már 2009-re vonatkozóan is csak az ottani adóhatósághoz elektronikus úton elõterjesztett kérelemmel jogosultak a rájuk áthárított áfa visszatéríttetésére. Az elismert harmadik államban letelepedett áfaalanyok azonban továbbra is közvetlenül a magyar adóhatósághoz nyújthatják be kérelmüket, de már nemcsak papír, hanem elektronikus üzenet formájában is.

A korábbi elõírásoktól eltérõen 2010. január 1-jétõl már nemcsak azon számlák után téríttethetõ vissza az áthárított áfa, amelyeknek adóval növelt ellenértékét a kérelem idõszakában kiegyenlítették, hiszen az áfa-visszatéríttetés szempontjából a továbbiakban nem a kifizetés idõpontját, hanem az áfa összegéhez kötõdõ ügylet teljesítési idõpontját kell figyelembe venni.

Az áfa-visszatéríttetési kérelem magyar, illetve angol nyelven nyújtható be. Csatolni kell hozzá az áfával érintett azon számlák és importokmányok másolatait is, amelyeken adóalapként üzemanyag-értékesítésnél legalább 250 eurónak, egyéb ügyletnél legalább 1.000 eurónak megfelelõ forintösszeg szerepel.

Az áfa-visszatéríttetési eljárás során kapcsolattartóként az adózás rendjérõl szóló törvény elõírásai szerint képviseletre jogosult személyeket is meg lehet jelölni (többek között meghatalmazással rendelkezõ adótanácsadót vagy adótanácsadásra jogosult gazdasági társaság alkalmazottját).

***

A KÖNYVELÕI FELELÕSSÉG KÉZIKÖNYVE + CD

Az I. Fejezet szól a könyvelési szerzõdésrõl – amelyben felvázoljuk azokat a jogi technikákat, amelyeket mindenképpen javasolunk beépíteni az ügyféllel megkötött könyvelési szerzõdésbe. Ezeket könyvünk, és annak CD melléklete részletesen tartalmazza.Könyvünk II. Fejezete az adótörvények rejtett csapdáival, és a könyvelõi munka során elkövethetõ tipikus hibalehetõségekkel foglalkozik. Tanulságos olvasmány ez könyvelõknek – egy könyvelõirodai vezetõ tollából. A III. Fejezetet a könyvelõi kártérítési felelõsségnek szenteltük, amelybõl egyáltalán megismerheti, hogy melyek a téma lényeges kérdései, érveket, tippeket kaphat  ilyen élethelyzetekre.  Könyvünk értékes részét képezi az a 20 esettanulmány, amelyek könyvelõi kártérítési jogeseteket dolgoznak fel. A könyvelõ irodák felelõsségi kérdései mellett részletesen foglalkozunk a munkaviszonyban, alkalmazottként foglalkoztatott könyvelõk, fõkönyvelõk, gazdasági igazgatók kártérítési felelõsségével is. Könyvünk IV. Fejezete pedig – egyfajta válaszként, megoldásként a könyvelõi kártérítési felelõsség által felvetett kérdésekre – tartalmazza a könyvelõ iroda Általános Szerzõdési Feltételeit, továbbá Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, felhasználható iratminta formájában. Ezeket megnyitható word dokumentumként – további iratmintákkal együtt – a könyvünk Függelékét képezõ CD is tartalmazza.

A könyvelõi felelõsség kézikönyve. Szerzõ: Dr. Szabó Tibor, Regõs Gábor
Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2009
Terjedelem: 328 oldal + CD
Ára: 9.900,-Ft + 660,-Ft postaköltség - Önadózó újság elõfizetõknek 20% kedvezménnyel 7.920,-Ft + postaköltség

Megrendelés: info@onadozo.hu

Önadózó újság elõfizetés: info@onadozo.hu

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat, 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 06 1 267 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra