Védőszemüveg juttatása

SZJA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó 2016/06 | Szerző: Kopányiné Mészáros Edda

Címkék: védőszemüveg


Az éleslátást biztosító szemüveg egészségvédelmi eszköz, amely juttatása az Szja törvény 1. számú mellékletének 8.8. alpontja alapján adómentes. A juttatás történhet úgy is, hogy a szemüveget a munkavállaló veszi meg, de a munkáltató nevére szóló számlában szereplő szemüveg vételárát a munkáltató megtéríti.

A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet (a továbbiakban: rendelet) 6. §-a kimondja, hogy ha a szemészeti szakvizsgálat eredményeként indokolt, illetve a munkavállaló által használt szemüveg vagy kontaktlencse a képernyő előtti munkavégzéshez nem megfelelő, a munkáltató a munkavállalót ellátja a minimálisan szükséges, a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveggel.
 
A „minimálisan szükséges” feltétel az éleslátást biztosító két szemüveglencsére és annak rendeltetésszerű használatát biztosító szemüvegkeretre érthető. Tehát olyan összeg értendő alatta, amelyből az adott konkrét munkavállalónak az e feltételeknek eleget tevő szemüveg biztosítható.

Összegszerűen jogszabályban nem meghatározható, mert a szemüveglencse dioptriafüggő és így az ára változó.

A rendelet tehát azok számára, akik a képernyőt a munkavégzés során nem látják élesen, olyan szemüveg biztosítását írja elő, amely a szemlencse töréshibáját is korrigálja.

Az éleslátást biztosító szemüveg egészségvédelmi eszköz, amely juttatása az Szja törvény 1. számú mellékletének 8.8. alpontja alapján adómentes. A juttatás történhet úgy is, hogy a szemüveget a munkavállaló veszi meg, de a munkáltató nevére szóló számlában szereplő szemüveg vételárát a munkáltató megtéríti.
 
Kérdés lehet, hogy például a társaság személyesen közreműködő tagjának történő éleslátást biztosító szemüveg juttatása adómentesnek minősül-e. Igaz, hogy ezen magánszemélyek részére a juttatás a rendelet alapján nem kötelező, azonban mint egészségvédelmi eszköz adómentesen adható.
 
Azonban nem minősül adómentesnek az a szemüveg (kontaktlencse), amelyet a magánszemély a képernyő előtti munkavégzéstől függetlenül is használ, annak munkáltató általi – részben, vagy egészben történő megtérítése – munkaviszonyból származó jövedelem illetve, ha teljesülnek a törvényi feltételek, akkor az Szja törvény 70. § (1a) bekezdése szerint egyes meghatározott juttatás jogcímen adóköteles.
 
A munkaadó oldalán a szemüveg juttatása – mint a vele munkaviszonyban álló magánszemély részére juttatott természetbeni juttatás – a Tao. törvény 3. számú melléklet B) részének 3. pontja alapján a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségként számolandó el.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra