Veszélyben a svájci bankszámlák

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Egy svájci ügyvéd szerint a múlt hét végén kirobbant adócsalási botrány nyomán sorra telefonálnak olyan német állampolgárok, akik svájci bankszámlákon tartják pénzüket. Mindenestre amire a német kormány készül - nevezetesen, hogy megvásárolja a lopott banki ügyfél-adatokat tartalmazó CD-t - az a magyar Btk. szerint kimerítené az orgazdaság bûncselekményét: Btk. 326. § (1) Aki csempészetbõl, lopásból, sikkasztásból, csalásból, hûtlen kezelésbõl, rablásból, kifosztásból, zsarolásból, jogtalan elsajátításból vagy orgazdaságból származó dolgot vagyoni haszon végett megszerez, elrejt vagy elidegenítésében közremûködik, orgazdaságot követ el... A bünetése pedig öt évtõl tíz évig terjedõ szabadságvesztés, ha az orgazdaságot különösen jelentõs értékre követik el.

Veszélyben a svájci bankszámlák

Megrémültek a németországi adócsalók, és tömegesen telefonálnak, hogy miként törleszthetik hátralékaikat - értesült zürichi forrásokból a keddi Financial Times Deutschland.

A német lapnak nyilatkozó svájci ügyvéd elmondta, hogy a múlt hét végén kirobbant adócsalási botrány nyomán sorra telefonálnak olyan német állampolgárok, akik svájci bankszámlákon tartják pénzüket.

Egy informátor a napokban 2,5 millió euróért ajánlott fel a német államnak egy DVD-lemezt, amely állítása szerint 1500, svájci bankszámlákkal rendelkezõ német adócsaló adatait tartalmazza. A szóban forgó személy - akinek állampolgárságát hivatalosan nem közölték - egyfajta csalétekként öt számlatulajdonos adatait elõzetesen rendelkezésre bocsátotta, és a német hatóságok kiderítették, hogy minden egyes érintett egymilliós adócsalást követett el.

A botrány hatására minden bizonnyal óriási lesz az utólagosan ugyan, de önkéntesen adózók száma, és köztük feltehetõen olyanok is lesznek, akiknek a neve nem szerepel a DVD-n rögzített listán - vélekedett az ügyvéd, aki szerint svájci számlákkal rendelkezõ ügyfeleik egyre idegesebbek.

Ezt az idegességet minden bizonnyal fokozta, hogy a német kancellár egyértelmûen a lopott adatok megvásárlása mellett foglalt állást. Angela Merkel szerint az adócsalókat minden eszközzel, még ilyen áron is üldözni kell. "Minden józan ember tudatában van annak, hogy az adócsalókat felelõsségre kell vonni" - hangsúlyozta Merkel.

Az ügy rendkívüli módon megosztotta a német politikusokat és a szakértõket is, a lakosság túlnyomó többsége ugyanakkor az adócsalók leleplezése és terhelõ adatokat tartalmazó DVD-lemez megvásárlása mellett tette le a garast.

Egyetért a kancellárral Wolfgang Scha:uble pénzügyminiszter is, aki egy keddi nyilatkozatban úgy vélte, hogy a lopott adatok megvételének nincs jogi akadálya. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a német hatóságok két évvel ezelõtt is hasonló módon jártak el. 2008-ban a hírszerzés közremûködésével csaknem ötmillió eurót fizettek egy liechtensteini informátornak, aki mintegy 700 német adócsalót leplezett le. Akkor az önkéntes adózások, illetve a kirótt büntetések nyomán mintegy 170 millió euró folyt be az államkasszába.

Szakértõk szerint amennyiben a mostani esetben az adatok valósnak bizonyulnak, az állam 100, de akár 200 millió euróval is gazdagabb lehet. A pénzügyminiszter mindenesetre azt hangoztatta: "Semmi ok nincs arra, hogy ne kövessük a liechtensteini ügyben alkalmazott mintát."

Ennek ellenére Németországban még tart az üggyel kapcsolatos jogi, illetve politikai vita, miközben a kormány és a tartományok egyeztetést kezdtek arról, hogy ki is fizesse az informátor által kért 2,5 millió eurót.

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra