Vevõcsalogató lehetõségek az adótörvényekben

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Ha vevõinknek többet szeretnénk nyújtani a konkurenciánál. Az üzleti célú térítésmentes termékátadásról és szolgáltatásnyújtásról. A különféle kereskedelmi kedvezményekre nagyon sok példát láthatunk...

Az itt közölt írás megjelent az Önadózó újság 2006/11. számában. További írások e számból:
-Vállalkozási célból ingyenesen nyújtott értékesítésrõl és szolgáltatás-nyújtásról
-Ajándéksoroslás szervezése és adózása
-Szerzõdésminták

Az Önadózó újság elõfizetése 11 hónapra, a 2007 februártól - decemberig tartó idõszakra online szolgáltatásokkal bruttó 9.856,-Ft. 

Megrendelés: elofizetes@onadozo.hu

***

..Autókereskedés légkondicionáló berendezést, téli gumit, benzinutalványt, utazási utalványt ad vevõcsalogatásként, könyvelõ- és bérszámfejtõ programokat író vállalkozás szakkönyvet,  szakmai újság elõfizetést, vagy szakmai elõadáson való részvételi lehetõséget ad „ajándékba”, kevésbé divatos termék vásárlásakor lehet egy másik terméket adni, vagy éppen a kevésbé divatos terméket adjuk „ingyen” a vásárlás során.  Régebbi, el nem adott újsághoz tudunk „ajándékot” csomagolni, és újra értékesítésre bocsátani, tanfolyamon a tankönyvet külön díj fizetése nélkül biztosítani, és sorolhatnánk az ötleteket, a lehetõségeket. Ezek - a megfogalmazástól függetlenül - nem pénzben nyújtott engedmények sokkal vonzóbbak lehetnek, néhány, vagy néhány tized százalék árengedménynél. Ahhoz, hogy ezeket az „ajándékokat” engedményként kezelhessük, néhány feltételt szem elõtt kell tartanunk, s akkor nem keletkezik emiatt külön adófizetési kötelezettségünk.

Elhatárolási kérdések

Ha egy autókereskedés meghirdeti, hogy minden vásárlónak az autóhoz egy rádiót ad ingyenesen, akkor ez vevõcsalogató üzleti célú térítésmentes termékátadás. Ha ellenben az egyik vevõ addig alkuszik, amíg a vállalkozás nem ad neki  egy rádiót ajándékba, akkor az már nem az. Ez utóbbi áfája nem levonható, míg az elsõ esetben igen. Ha az autó átadásakor megvárakoztatom az egyik vevõmet, s emiatt  adok neki egy kis ajándékot, egy utalványt, az már nem vevõcsalogató.

Üzleti célú térítésmentes termékátadás az áfában

Az ÁFA törvény 22. § (9) bekezdése kimondja, hogy:

Csökkentheti az adó alapját az ellenérték fejében történõ termékértékesítéshez, szolgáltatásnyújtáshoz közvetlenül kapcsolódó térítésmentes termékátadás és szolgáltatásnyújtás értéke, még abban az esetben is, ha az ellenérték fejében nyújtott és térítésmentes ügyletek idõben elválnak egymástól, feltéve, hogy

a.) a térítésmentesen átadott termék, nyújtott szolgáltatás forgalmi értéke nem haladja meg annak a terméknek, szolgáltatásnak vagy termékeknek, szolgáltatásoknak az ellenértékét, amely(ek)hez közvetlenül kapcsolódik, és
b.) a térítés nélküli termékátadás, szolgáltatásnyújtás feltételei az ellenérték fejében történõ termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás feltételei között szerepelnek.

Több, többféle termék  átadása is lehetséges, akkor ezek összesített forgalmi értékét kell viszonyítanunk a kiszámlázott ellenértékhez. Vásárlás esetén figyelembe vehetjük a beérkezett számlán szereplõ beszerzési árat, saját elõállítás esetén a bekerülési költséget.

A másik üzleti partnertõl  beszerzett termékekhez, igénybe vett szolgáltatásokhoz kapcsolódó általános forgalmi adó alapesetben levonható. Egyik kivétel, ha az alaptevékenységünk tárgyi adómentes, amihez kapcsolódik az akciónk – pl. ingatlan bérbeadás, az oktatás egyes formái -  másik, ha a termék áfá-ja alapesetben sem vonható le (ÁFA Tv. 33. §) – pl. az autókereskedés benzinutalványt ad ajándékba. 

A beszerzésrõl szóló számlán tüntessük fel a beszerzés célját. Mivel ez a beszerzés a vállalkozási tevékenységünk, a bevételünk realizálása érdekében történik, ezért annak érdekében felmerült jelen költségeinket  elszámolhatjuk.

Ebben a konstrukcióban fontos, hogy mindenki egyformán megkapja az általunk meghirdetett plusz értéket, melynek tényét a vevõkkel kötött szerzõdésben rögzítjük. Ha ez elmarad, már nem tekinthetjük engedménynek, csak ajándéknak, melyre más szabályok vonatkoznak. A vevõket tájékoztatjuk a lehetõségrõl, melynek különbözõ formája lehetséges, akár szórólappal, médián keresztül, az alkalmazott által, vagy üzletünkben elhelyezett tájékoztatókkal, vagy írásban is ismertethetjük a feltételeket.

A vevõ felé történõ plusz termék átadás, illetve biztosított szolgáltatás igénybevételi lehetõség dokumentálásának két formája lehetséges. Az egyik, hogy az általunk kibocsátott számlán megjegyzésként szerepeltetjük az átadás, elõfizetés tényét, lehetõségét,  -  a másik, egy külön bizonylaton a vevõ aláírásával igazolja a termék, az utalvány átvételét, vagy tudomását a szolgáltatás igénybevételi lehetõségrõl. Ezen fel kell tüntetni, hogy melyik értékesítéshez, melyik számlához kapcsolódik, tehát utólag beazonosíthatónak kell lennie. Ez általunk szerkesztett bizonylat – átvételi elismervény, mely minden szükséges adatot, aláírást tartalmaz.

Célszerû ezzel a lehetõséggel úgy élnünk, hogy ne okozzon a vállalkozásunknak indokolatlan veszteséget, likviditási nehézséget.  Idõnként veszteségcsökkentõ megoldásként is tudjuk alkalmazni – pl. magas, kevésbé piacképes raktárkészletünk csökkentésére hirdetünk akciót.

Térítésmentes átadás a társasági adóban: vállalkozási tevékenység érdekében felmerülõ költség

A Társasági adó törvény 8. § (1)  d) pontja szerint az adózás elõtti eredményt növeli az a költségként, ráfordításként elszámolt, az adózás elõtti eredmény csökkenéseként számításba vett összeg - ideértve az immateriális javak és tárgyi eszközök értékcsökkenési leírását is -, amely nincs összefüggésben a vállalkozási, a bevételszerzõ tevékenységgel, különös tekintettel a 3. számú mellékletben foglaltakra.

Ki kell emelni, hogy a vevõcsalogatóként juttatott termék, szolgáltatás kifejezetten nem tartozik ide – azt nem önmagában – hanem egy termékértékesítéshez kapcsolódóan adja a vállalkozás, arra így a Tao. tv. 3. számú Melléklet B.2. pontja vonatkozik, miszerint a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülõ egyes költségnek, ráfordításnak minõsül az adózó által üzletpolitikai (reklám) célból, bárkinek azonos feltételekkel és módon, nyilvános körülmények között adott kedvezmény, árengedmény, visszatérítés, termék, szolgáltatás révén nyújtott természetbeni juttatás, továbbá a termék megismertetése, forgalmának növelése céljából adott, a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint természetbeni juttatásnak minõsülõ áruminta, ha az nem tartós használatra rendelt dolog és mennyisége nem éri el a kereskedelemben forgalmazott/forgalmazható legkisebb mennyiséget;

Az iparûzési adónál az adó alapot csökkenti az anyagköltség és az
eladott áruk beszerzési értéke is – tehát az üzleti célból térítésmentesen átadott termék beszerzési értéke az iparûzési adó alapját csökkenti (1990. évi C. tv. 39.§/1/).

Térítésmentes átadás Szja minõsítése a magánszemély vevõnél: adómentes természetbeni juttatás

Ugyan az Szja tv. 69.§ j) pontja szerint természetbeni juttatásnak minõsül az  ingyenesen vagy kedvezményesen átadott termék, nyújtott szolgáltatás révén juttatott adóköteles bevétel – itt mégsem errõl van szó, hanem az Szja tv. 1. számú Melléklet 8.14. pontjában szabályozott jogcímû – adómentes juttatásról:
8.14. a kifizetõ által üzletpolitikai (reklám) célból, bárkinek azonos feltételekkel és módon, nyilvános körülmények között adott kedvezmény, árengedmény, visszatérítés, termék, szolgáltatás, ha az
a) nem tartozik a nyereménybõl származó jövedelemre vonatkozó rendelkezések hatálya alá,
b) nem vetélkedõ és nem verseny díja, valamint a termék megismertetése, forgalmának növelése céljából adott áruminta, ha az nem tartós használatra rendelt dolog, és mennyisége nem éri el a kereskedelemben forgalmazott/forgalmazható legkisebb mennyiséget;

TB vonatkozások

Az adómentes természetbeni juttatás nem képez járulékalapot az 1997. LXXX. tv. (Tbj) 4.§ k) pontja alapján, és százalékos mértékû egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség sem terheli az 1998. évi LXVI. tv. 3.§-a alapján. A tételes egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség e kérdés kapcsán fel sem merül. 


Összefoglalva, fontos tehát, hogy:

- a szerzõdési feltételek tartalmazzák az általunk nyújtott kedvezményt,
- azonos feltételekkel nyújtsuk, tehát mindenkire vonatkozzon, aki megfelel a feltételeknek. Pl. egy könyvelõ programot készítõ vállalkozás 2006. november 01. és 30. közötti minden nettó 150 ezer forint feletti programvásárlás esetén lehetõséget biztosít a 2007. évi adóváltozásokról szóló elõadáson 1 fõ külön térítés nélküli részvételére, vagy elõfizet részére  2007. évre egy szakmai újságra, vagy több program vásárlása esetén egyiket „ajándékba” adja, stb.
- nem lehet nyeremény, vagy vetélkedõ díja a térítésmentesen átadott termék, nyújtott szolgáltatás,
- a beszerzési számlákon jelöljük annak tényét, hogy mihez kapcsolódik,
- az átadást dokumentáljuk,
- a két ügylet – az értékesítés, és az ahhoz kapcsolódó érték nélküli juttatás idõben ne legyen túl messze egymáshoz,
- az érték reális legyen, semmiképpen sem magasabb az általunk kiszámlázott értéknél.

Tehát ha üzleti partnerünket szeretnénk megajándékozni, az adótörvény adta lehetõséget igénybe venni, a fentiek alapján tehetjük meg.

Dajka Edit

Önadózó elõfizetés: elofizetes@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra