Élő, működő cégből kényszertörlés alá kerülő adózók benyújtandó bevallásai

ART

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: kényszertörlés


A kényszertörlési eljárás alá kerülő adózók a kényszertörlési eljárás kezdő időpontját követő
30 napon belül – a kényszertörlési eljárás kezdő időpontját megelőző nappal – kötelesek
benyújtani a tevékenységüket lezáró adóbevallást.

A kényszertörlési eljárást a cégbíróság rendeli el:

  • ha a céget megszűntnek nyilvánítja,
  • ha a cég a végelszámolást három éven belül nem fejezte be, vagy
  • a cég jogutód nélküli megszűnését előidéző ok következett be, és végelszámolási eljárás
    lefolytatásának nincs helye

A tevékenységet lezáró adóbevallással egyidejűleg kell teljesíteni azokat – a tevékenységet lezáró adóbevallás időszakát megelőző időszakokra vonatkozó – bevallásokat is, amelyek teljesítésének határideje a tevékenységet lezáró bevallás benyújtásakor még nem járt le.
Bevallások típusa D1.

Kényszertörlési eljáráskor – a tevékenységet lezáró adóbevallás időszakát követően – az Art. általános rendelkezései szerint kell benyújtani a bevallásokat.
Bevallások típusa D2.

A 2021. július 1-jén vagy azt követően megindított kényszertörlési eljárásban kényszertörlés alatt álló cég - a jogszabályban meghatározott feltételek szerint - kérheti, hogy a cégbíróság állapítsa meg, hogy a cég továbbműködésének feltételei fennállnak és a kényszertörlési eljárást vele szemben szüntesse meg. Ha a kényszertörlési eljárást a cégbíróság megszünteti, akkor az adózónak az eljárás megszüntetésének napját magába foglaló – a rá vonatkozó bevallási gyakoriságnak megfelelő – bevallási időszakra vonatkozó bevallások esetén a bevallás típusa D2,
mivel a kényszertörlési eljárás megszüntetésének napja nem töri meg a bevallási időszakot.

A kényszertörlési eljárás befejezését követően soron kívüli bevallást kell benyújtani a bevallással még le nem fedett időszakról. Ennek határideje a cég törléséről szóló végzés Cégközlönyben való közzétételét követő 30. nap.
Bevallások típusa M. 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra