Külföldi illetőségű előadóművészre vonatkozó adózási szabályok

SZJA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: külföldi előadóművészek


2023. január 1-jétől nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni a szociális biztonsági egyezmények hatálya alá tartozó, másik államban biztosított külföldi előadóművésznek és külföldi stábtagnak az e tevékenységükből nem kifizetőtől származó jövedelmük után.

A külföldi illetőségű előadóművész – színész, zenész, énekes, táncművész, statiszta –, illetve a filmalkotások elkészítésében részt vevő külföldi stábtag választhatja, hogy
• magyarországi előadóművészi tevékenységére kapott,
• nem kifizetőtől származó,
• nemzetközi egyezmény alapján, vagy nemzetközi egyezmény hiányában belföldön
adóztatható jövedelme után az Szja tv.6 szerint (53INT jelű nyomtatványon) adózik.

A választás feltétele, hogy a természetes személy bármely 12 hónapos időszakban 183 napot meg nem haladóan, tehát ideiglenesen Magyarországon tartózkodik és a Tbj.7 szerint nem belföldi. Filmalkotás esetén akkor is választható az egyszerűsített adózási mód, ha a gyártási időszak – beleértve az előkészítést is – a 183 napot meghaladja.

A természetes személy az adót a magyar és angol nyelvű NAV-nyomtatványon, Magyarországról távozása előtt – ha a bevallást meghatalmazottja, megbízottja nyújtja be, a távozását követő 90. napig – vallja be és fizeti meg.

Nem része a bevételnek a tevékenységgel összefüggésben utazásra és szállásra fizetett költségtérítés, ideértve a magánszemélynek biztosított utazás, szállás ellenértékét is. A bevételből a természetes személy a jövedelmet költség levonása nélkül állapítja meg, ami nem tartozik az összevont adóalapba.

Ha a bevétel nem önálló tevékenysége miatt illeti meg a természetes személyt, és annak összege másként nem állapítható meg, a természetes személy azt – választása szerint – az előzőekben meghatározott tevékenysége szokásos díjazásának a Magyarországon végzett tevékenysége napjaival arányos részeként is megállapíthatja.

Nem kell a bevételből jövedelmet megállapítani, ha a bevétel összege bármely 12 hónapos időszakban a 200 ezer forintot nem haladja meg. Az említett értékhatár átlépésekor a természetes személynek bevallást kell benyújtania.

A 15 százalékos személyi jövedelemadó és a 13 százalékos szociális hozzájárulási adó bevallási és megfizetési kötelezettségét első esetben a jövedelem egészére kell teljesíteni, ismétlődő esetben pedig arra a részre, amelyre még nem teljesített.

2023. január 1-jétől nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni a szociális biztonsági egyezmények hatálya alá tartozó, másik államban biztosított külföldi előadóművésznek és külföldi stábtagnak az e tevékenységükből nem kifizetőtől származó jövedelmük után. Az adófizetési kötelezettség alóli mentességet a természetes személy az illetékes külföldi hatóság által kiállított másik államban fennálló biztosítást tanúsító igazolással tudja igazolni.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra