Miért érdemes ismét megfontolni az IFRS áttérést a magyar számvitelt alkalmazó cégeknek?

Forrás: PwC | Szerző: Halmosi Gábor / Ferencsák Donát

Címkék: IFRS


Az IFRS 19 várhatóan jelentős mértékben csökkenti a hatókörébe tartozó vállalatok adminisztratív terheit. Ebből adódóan, ha egy korábbi hatásfelmérés arra az eredményre jutott, hogy a közzétételi követelményekből eredő adminisztratív terhek miatt nem érdemes áttérni az IFRS-re, az új szabvány előírásai alapján (valamint a globális minimumadóból fakadó egységesebb csoportszintű nézőpont miatt) érdemes a hatásfelmérést újra elvégezni

Miután a jogszabályok lehetővé tették az IFRS alkalmazását egyedi beszámolási célokra, számos IFRS konszolidációba bevont hazai társaság vizsgálta az IFRS-re történő áttérés lehetőségét az egyedi beszámoló vonatkozásában. Egy ilyen áttérés potenciális előnyei többek között a kettős (konszolidációs és helyi) nyilvántartás-vezetésből eredő adminisztratív terhek csökkentése, központi számviteli technikai csapattal történő egyeztetés lehetősége valamint a könnyebb kommunikáció a csoport egyéb tagjaival. Az alkalmazott számviteli rendszernek a beszámolókészítési kérdések mellett a globális minimumadó szabályainak való megfelelés során is jelentősége va. A központi pénzügyi-számviteli részleg tipikusan csak a konszolidációs számvitel (ami nagyon gyakran az IFRS) vonatkozásában tud számviteli kérdésekben segítséget nyújtani. Bár az utóbbi időben számos részletszabályban közeledett a számviteli törvény az IFRS-hez, ilyen pl. a halasztott adó koncepciójának bevezetése, ugyanakkor még számos helyen mutatkozik eltérés a két számviteli rendszer között.

Az áttérés hatásának vizsgálata ugyanakkor sok esetben vezetett arra az eredményre, hogy az IFRS által előírt közzétételi követelmények teljesítése olyan jelentős mértékű adminisztrációs terhet jelent, hogy az ebből eredő költségek meghaladják az áttérésből származó előnyöket.

Erre a problémára kínál megoldást a szabványalkotó az IFRS 19 szabvány bevezetésével. A szabvány a közzétételi követelmények csökkentését célozza a gazdálkodó egységek egy meghatározott körének. Az alábbiakban röviden bemutatjuk az új standard előírásait.

A standard hatóköre azokra a vállalatokra terjed ki, amelyeknek az anyavállalata IFRS szerinti konszolidált pénzügyi kimutatásokat készít, és az adott vállalatnak nincsen a nyilvánosság felé történő elszámolási kötelezettsége (public accountability). Egy társaságnak akkor van a nyilvánosság felé történő elszámolási kötelezettsége, ha az általa kibocsátott tőke- vagy adósságinstrumentumokat nyilvánosan forgalmazzák, a forgalomba hozatalra irányuló eljárás folyamatban van, vagy a társaság  főtevékenységei közé tartozik a külső érintettek részére végzett vagyonkezelői tevékenység.

A standard 2027. január 1-jén vagy azt követően kezdődő üzleti évekre hatályos, azonban a standard korai alkalmazása megengedett, ugyanakkor főszabály szerint biztosítani kell az IFRS 19 szerinti összehasonlító adatokat. Az IFRS 19 alkalmazása esetén az egyes IFRS standardokban előírt közzétételi követelményeket nem kell alkalmaznia a gazdálkodó egységnek, hanem az IFRS 19 által tételesen előírt közzétételi követelmények lesznek irányadóak.

Összességében elmondható, hogy az IFRS 19 várhatóan jelentős mértékben csökkenti a hatókörébe tartozó vállalatok adminisztratív terheit. Ebből adódóan, ha egy korábbi hatásfelmérés arra az eredményre jutott, hogy a közzétételi követelményekből eredő adminisztratív terhek miatt nem érdemes áttérni az IFRS-re, az új szabvány előírásai alapján (valamint a globális minimumadóból fakadó egységesebb csoportszintű nézőpont miatt) érdemes a hatásfelmérést újra elvégezni. Amennyiben további információra van szüksége, a PwC IFRS tanácsadó csapata készséggel áll a rendelkezésére. Szolgáltatásainkról a PwC Magyarország honlapján tájékozódhat.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra