Esettanulmány jogosulatlan pénzkölcsönnyújtási tevékenységről

Forrás: MTI

Címkék: pénzintézeti kölcsön, pénzkölcsön


A B&B Travel több mint két évig nyújtott vállalkozásoknak több tucat alkalommal pénzkölcsönöket, amelyek nem minősültek a jegybank engedélye nélkül is végezhető vállalatcsoporton belüli csoportfinanszírozásnak. A társaság valamennyi esetben kamatot kötött ki az általa adott kölcsönök ellenértékeként.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a B&B Travel Személyszállító Zrt.-re jogosulatlan pénzkölcsönnyújtási tevékenység miatt.

Az MNB csütörtöki közleménye szerint vizsgálatuk feltárta, hogy a B&B Travel több mint két évig nyújtott vállalkozásoknak több tucat alkalommal pénzkölcsönöket, amelyek nem minősültek a jegybank engedélye nélkül is végezhető vállalatcsoporton belüli csoportfinanszírozásnak. A társaság valamennyi esetben kamatot kötött ki az általa adott kölcsönök ellenértékeként.

A jegybank eljárása során megállapította, hogy a társaság rendszeresen, előre egyedileg meg nem határozott ügyfélkörnek, nyereség, illetve vagyonszerzés érdekében végzett pénzügyi szolgáltatási tevékenységet. A B&B Travel ugyanakkor ennek végzésére nem rendelkezik, és nem is rendelkezett jegybanki engedéllyel.

Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a társaság engedély nélkül pénzkölcsönt nyújtson, és a feltárt jogsértés miatt szabta ki a 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot. A piacfelügyeleti eljárás megállapításai alapján az MNB az ügyben jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával feljelentést tesz.

Súlyosító körülménynek számított, hogy a társaság jelentős összegben nyújtott kölcsönöket, enyhítő körülménynek minősült ugyanakkor, hogy a cég jogsértő tevékenysége kapcsán csak kevés ügyféllel került kapcsolatba, így tevékenysége érdemben nem veszélyeztethette a pénzügyi rendszerbe, pénzpiacokba vetett közbizalmat - jelezte közleményében az MNB.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra