Webáruházi értékesítés: Milyen esetekben alkalmazható az OSS/IOSS-egyablakos rendszer?

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: OSS, IOSS, távértékesítés, webáruház


Az OSS a Közösségen belüli távértékesítések, illetve a szolgáltatásnyújtó letelepedettségétől eltérő tagállamában letelepedett nem áfaalany igénybe vevők részére nyújtott szolgáltatások, míg az IOSS az import-távértékesítések utáni hozzáadottérték-adó bevallására és megfizetésére szolgál.

A 2021. július 1-jétől működő One Stop Shop/Import One Stop Shop egyablakos rendszer azoknak az adóalanyoknak kínál egyszerű ügyintézési lehetőséget a Közösség más tagállamában esedékes hozzáadottérték-adó bevallására és megfizetésére, akik, amelyek – nem áfaalany fogyasztóknak, jellemzően magánszemélyeknek az Európai Közösség – letelepedésüktől eltérő – más  agállamaiban nyújtanak szolgáltatásokat, illetve – nem adóalany vevőknek, vagy a közösségi termékbeszerzés tekintetében  adófizetésre nem kötelezett adóalany vevőknek értékesítenek Közösségen belüli távértékesítés vagy import-távértékesítés keretében terméket.

Az OSS/IOSS-rendszer alapvetően a Közösség más tagállamában fizetendő hozzáadottértékadó bevallására és megfizetésére szolgál, így például a harmadik országba irányuló termékértékesítések, szolgáltatások, vagy adóalany részére teljesített, adómentes Közösségen belüli termékértékesítés esetén nem alkalmazható.

Az OSS a Közösségen belüli távértékesítések, illetve a szolgáltatásnyújtó letelepedettségétől eltérő tagállamában letelepedett nem áfaalany igénybe vevők részére nyújtott szolgáltatások, míg az IOSS az import-távértékesítések utáni hozzáadottérték-adó bevallására és megfizetésére szolgál.

Az OSS-en belül az uniós OSS szolgál a Közösségen belüli távértékesítések és a Közösség területén letelepedett adóalany által másik tagállambeli nem adóalany igénybe vevő részére nyújtott szolgáltatások, míg a nem uniós OSS a Közösség területén nem letelepedett adóalanyok által EU-tagállambeli nem adóalany igénybe vevők részére nyújtott szolgáltatások utáni héa/áfa bevallására és megfizetésére. Az egyablakos rendszer alkalmazása választható, azonban ha az adóalany élt a lehetőséggel és az egyablakos rendszer alkalmazását választotta (bármelyik rendszert ezen belül), úgy annak alkalmazása kötelező minden olyan ügyletre vonatkozóan, amelyre az adott egyablakos rendszer alkalmazható. 

***

WEBÁRUHÁZAK JOGI KÉZIKÖNYVE RENDELHETŐ!

Útmutató a webáruházak jogi megfeleléséhez, a több tucatnyi jogi kötelezettségük teljesítéséhez. + Mintadokumentumok: általános szerződési feltételek (ÁSZF), jogi és adatkezelési tájékoztatások, szabályzatok, nyilvántartások + Adózási, számlázási szabályok + Webáruház Jogi Teszt  már működő webáruházaknak. Formátum: könyv (print) + online (pdf) letölthető dokumentumokkal. Szerző: dr. Szabó Tibor. Kiadó: Adónet.hu. Ára: most 20 % bezető kedvezménnyel 7.920,-Ft + postaköltség.  Megrendelés: Önadózó Webáruház

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra