Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

0% ÁFA elveszett eszközre


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2017-06-09 09:27:54

Tisztelt Pap Attila!

Egy normál ÁFÁs Bt bérbe ad eszközöket egy másik cégnek. Néha előfordul, hogy ezek az eszközök elvesznek, ekkor a Bt kiszámlázza azokat. A bérbe vevő cég szerint ez a számlázás csak 0% ÁFÁ-val történhet, egyébként ki se fizetik.

Helyes a 0% ÁFA ebben az esetben? Ha igen, tudna törvényi hivatkozást is adni?

A másik kérdésem is a bérbeadással kapcsolatos. Ugye ezeket az eszközöket tárgyi eszközként kell könyvelni, nem készletként (elábéként, mivel készlet nyilvántartás nincs)?

Köszönöm
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-06-11 09:37:01

Ceasar,
A bérbeadott eszközöket a tárgyi eszközök között kell nyilvántartani és értékcsökkenést kell utánuk elszámolni. Ha elvesznek, megsemmisülnek, akkor a nettó értéket terven felüli écs-ként kell elszámolni, majd kivezetni a könyvekből. Az elveszett eszközöket valóban nem lehet kiszámlázni, mert hogy nem történik Áfa tv. szerinti termékértékesítés. Valójában kártérítésről van szó, ami nem áfa-köteles ügylet, nem számlázandó, elegendő egy egyéb számviteli bizonylat. Ugyanakkor érdemes körültekintően eljárni az ilyen gyakorlattal (arra gondolok, hogy tényleg kellő gondosággal történt-e a bérbe vett eszköz felügyelete), mert a NAV esetleg egy morcos pillanatában az Áfa tv. 11.§-a alapján vállalkozásidegen célokra való hasznosítás címén fizetendő adót fog megállapítani az eszköz tulajdonosánál, ha ahhoz korábban áfa levonási jog kapcsolódott.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra