Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

08-as bevallás eltérő időszakra


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

BSzilvia 2024-02-13 20:32:58

Tisztelt szakértő.
Elnézést, kicsit hosszú lesz, de táppénz igénylés kapcsán futottam bele ebbe a témába. Január táppénz igény kapcsán a májusi időszak még számítási időszak.
A munkavállaló 2023.05.30-től beteg volt, hó vége kapcsán nem adott még le igazolást, a bérprogramban igazolatlan távollét/igazolásra váró kódra rögzítettem ezt a két napját.

A Május havi 08-as bevallás 08-as lapján a bizt. idő 2023.05.01.-2023.05.31., a 9-es lapon  szintén bizt. idő 05.01.-05.31. Járulékalapot képező jövedelem a két nap kivételével a kifizetett bér. A fenti igazolásra váró kód abban is segített, hogy nem jelentettem a biztosítás szünetelést, mivel tudtam, hogy ad le igazolást, így nem is volt kieső távollét, a bevallásba se közöltem a 08-as lapon, végig a teljes hónapot közöltem biztosítási időszaknak.
Június hóban behozta az igazolást,a munkavállaló betegszabadságra volt jogosult. Visszamenőlegesen elszámoltam a június havi bérével együtt megkapta a 2 nap betegszabadságra járó összeget.
A június havi 08-as bevallásba értelemszerűen ment az alap hónapra vonatkozó 8-as és 9-es lap, 06.01.-06.30. biztosítási időszakok megjelölésével.
Emellett mivel Május hóra kapott bért, készült ugye pótlap, eltérő időszakra.  A 8-as lapon maradt a 05.01.-05.31. biztosítási idő, mivel a betegszabadság nem kieső idő, a 9-es lapra viszont csak a 05.30-05.31 időszakot hozta a két nap betegszabadságra jutó járulékalapot képező jövedelmet a 636 sorban.
A kérdésem arra irányul, hogy ebben az esetben:
1, a június hónapban a májusi pótlapon csak azt az időszakot közöljük amire kifizetés történt? Mert a májusi bevallásban a teljes május hónapra lett közölve a tb járulékalap, most meg eltérő időszakban a két / nyilván mivel erre adtam bért/ napra.Ez így helyes?
2, "Az adott biztosítási időszak, adott jogviszony tekintetében a bevallási időszaktól függetlenül a legkésőbb beküldött és feldolgozott bevallás 08-as lapján szereplő adatok lesznek érvényesek, ez olvasható a NAV útmutatóban", ez a 8-as lapra vonatkozik, a 9-es lap ilyenkor hogyan "viselkedik"?
3, Hogyan kellene ilyenkor a júniusban lévő de május hóra kifizetett jövedelmet bevallani?
Köszönöm
BSzilvia

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-02-20 07:22:40

Kedves Szilvia,
Szerintem 05.01-05.31. a [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra