Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

1208-as bevallás 2 db M-es lap


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Brigitta12 2012-08-22 15:24:50

Sziasztok!
Az alábbiakban szeretném a segítségeteket kérni, mert nagyon megoszlanak a vélemények a témával kapcsolatban.
Adott egy Kft tag, aki főállású munkaviszonyban dolgozik a saját cégében pl. autószerelőként és mellette ügyvezető is a cégben díjazás nélkül. Tehát január 1.-től bejelentettem a 1041-esen az addigi munkaviszony jogcím mellé az ügyvezetősége kapcsán a 1452-es kóddal (munkaviszony melletti társas vállalkozó) Ami a gondom a havi 1208-as bevallás, vagyis hogy mindkét jogviszonyáról külön M-es lapot kell csatolni vagy mivel a munkaviszonya után megfizeti a járulékokat elég csak azt jelenteni, az ügyvezetést nullásan nem? Nagyon megköszönném a segítséget.

Témanyitó hozzászólás

ihaszanita 2012-08-22 20:35:19

Igen. Ez a legújabb agybaj. Olvastam egy állásfoglalást amiben azt írják, hogy aki 1041-esen le lett jelentve mindenkiről kell akár nullásan is M-es lapot beadni. Esetedben nem két M-es lapot, hanem bizonyos lapjaiből (talán 8-as, 9-es) két lapot kell csinálni. Az egyik fejlécén a 20-as munkaviszony kóddal, a másikon pedig a másik kóddal. És akkor továbbmegyek ha valaki nem fizet a cégébe járulékot (mert máshol biztosított és nem vesz fel jövedelmet) akkor is kell nullásan adatot szolgáltatni nem lehet NY-es bevallással kiváltani. És mindez azért mert a törvény szövegében annyi változott, hogy az és helyett és/vagy szó lett írva. Bár azért az Apeh-osokat sem irigylem a rengeteg nullás bevallás miatt amit most kapni fognak.

Felhasználói hozzászólás

bobe55 2012-08-23 06:45:51

Sziasztok!
Én tegnapelőtt leadtam a 2012.01-07.havi 1208-ast nullásan, mert korábban egész évre beadtam még februárban a NY bevallást. 4 különböző igazgatóságot is előzetesen felhívtam, s mindegyik azt mondta, hogy a havi 08-okat Helyesbítés megjelölésével kell leadni. Most meg kapom az értesítéseket az értesítési tárhelyembe, hogy nem tudják feldolgozni, mert nincs előzmény. Eddig 21 üzenetet kaptam, s még kell készítsek más cégre 08-okat, de már nem merem beadni, mert 3-szor dolgozok ugyanaz miatt. Sőt azt is mondták, hogy a 2012.09.12-ig leadandó 08-asra már nem kell írjak "H"-t, mert időben küldöm be, függetlenül attól, hogy anno egész évre leadtam a NY-t.
Most akkor mi van???? Hogyan kell beadni a 01-07.hónapokra??? Valaki segítsen!!! Köszönöm!
Böbe

Felhasználói hozzászólás

ihaszanita 2012-08-23 08:42:12

Én is helyesbítéssel küldtem be a 1208-as és 1258-as bevallásokat (év elején NY-es volt küldve) de nem kaptam hibaüzenetet. Határidőbe beküldted év elején az NY-eseket? Mert ha 02.13 után lett küldve akkor azt nem valószínű,hogy feldolgozták csak nem küldtek róla értesítést. Akkor viszont nincs előzmény. Vagy nem tudom. A 09.12-ei bevállásra tuti nem kell írni H-t (ha határidőbe be van küldve).

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2012-08-23 10:54:31

Csajok,
Látjátok mennyi baj keveredik belőle, ha mindent "elvágólag" akartok csinálni! A nullás bevallással gyakran több baj van, mint az érdemivel. Következésképp NE küldjetek nullás M-est (bár szabálytalan), menjen be egy NY-es a 08-as helyett, ha nincs más M-es személy. Érthetetlen, mit is kezd a hivatal azzal a sok értékelhető adatot nem tartalmazó nullás bevallással. Véleményem szerint a 1041-esekből tökéletesen nyomon lehet(ne) követni, kitől, mennyi járulékot várhat a Királyi Pénznyelő.
papati

Szakértői hozzászólás

gogazkft97 2012-08-23 18:09:00

De akkor vajon miért van az NY nyilatkozaton lehetőség a 1208-as és 1258 bevallásra nyilatkozni, hiszen 2012.-től legalább egy ügyvezetőt be kell jelenteni valamilyen jogviszonyban?! És az egyéni vállalkozó? ! Mégis lehet róla nyilatkozni... Nem úgy van, hogy akkor lehet NY-t beadni, ha a néven és azonosítókon kívül más, értékelhető adatot nem tartalmaz? Márpedig ez nem tartalmaz!
Akkor melyik esetben lehet ezekről a bevallásokról nyilatkozni?
Én Attila gondolatát követem. Móni

Felhasználói hozzászólás

ihaszanita 2012-08-24 08:14:23

Sziasztok.
Elvileg 1208-asról Ny-est az adhat be akinek nincs alkalmazottja. (Pl. egy egyéni vállalkozó). 1258-asról pedig a kiegészítő tev. egyéni vállalkozó (ő a járulékait az szja bevallásban vallja be). A többieknek a biztosítási időről adatot kell szolgáltatni hiába nem fizet járulékot. Nem mintha jogosult lenne utánna bármire is, mert ha nem fizet járulékot máshol biztosított és azután kap majd ellátást (pl. táppénz, nyugdíj stb.). Úgyhogy tiszta hülyeség. Szerintem Ők sem ezt akarták elérni, csak valaki megint túl okos akart lenni.

Felhasználói hozzászólás

gogazkft97 2012-08-27 15:47:19

A 1208-sal egyetértek, tehát egyéni vállalkozó adhatja be az NY-t, akinek nincs alkalmazottja.
A 1258 -t pedig nem is kell a kiegészítő tevékenységű egyéni vállalkozónak beadnia, hiszen a bevallás neve: a kieg.tev-t folytatónak NEM minősülő ev. És ahogy mondod, ő az szja bevallásban vallja be a járulékokat . Én, eddig sem adtam be a nyugdíjas vállalkozónak a 1258-ról NY-t, hiszen ez nem az "ő bevallása".
Ahogy mondjátok, a NAV szerint biztosan kell, a máshol biztosított ügyvezetőről 1208-as bevallás nullásan, de a logikáját nem értem, mert szerintem ez ugyanolyan, mint a 1258-as, és ha az egyéni vállalkozó, aki máshol biztosított, beadhatja a 1258 helyett a NY-t, /mert nem tudom ki más választhatná ezt /akkor miért nem jó a 1208 helyett az NY az ügyvezetőnek, ha máshol biztosított, hiszen ugyanannyi adatot tartalmaz, illetve nem tartalmaz, mint egy 58-as?!

Felhasználói hozzászólás

evb 2012-08-28 09:26:56

Visszatérve a témanyitó kérdéshez, hogy tudom javítani, pótolni, ha csak az egyik jogviszony (munkaviszony) lett jelentve a 08-ason, a társ.vállalkozói 0-ásan nem. Csak a hiányzó jogviszonyra kell beküldeni Helyesbítésként, vagy a munkaviszonnyal együtt ujra H megjelöléssel az M lapon, az A lap pedig Önellenőrzés?

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2012-08-28 12:49:07

Ha mindenképp ragaszkodsz a nullás pótláshoz, akkor az A lapon a jelölés "H" (mert nincs adóalap,adó változás), az M-en szintén. Mivel a magánszemély vonatkozásában teljes adatcsere történik, így a pótláskor mindkét M-es lapot be kell nyújtani.
papati

Szakértői hozzászólás

Összesen: 9 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra