Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

1258 csekély összegű támogatás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Nem létező felhasználó 2012-07-27 10:56:10

2012. július 01. naptól a megváltozott munkaképességű vállalkozókat részkedvezmény illeti meg a szociális hozzájárulási adóból. A 1258/NY lap (C) blokk 18. sor b.) oszlopában az adatokat euróban kell megadni. A kitöltési útmutató szerint " Az euróban meghatározott összegek forintra történő átszámításánál a támogatási döntés napját megelőző hónap utolsó napján érvényes" MNB devizaárfolyam alkalmazandó.
Jelen esetben melyik nap a "támogatási döntés napját megelőző hónap utolsó napja"??
Köszönöm a segítséget!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2012-07-31 08:41:10

Igen, egyetértünk, a kitöltési útmutató éppen semmire se való, aki készítette, vélhetően még nem töltött ki egyetlen 58-as bevallást sem.
A logikám azt diktálja, hogy hasonlatosan az 53-as és a 29-es bevallásokban alkalmazandó árfolyamokhoz, lévén adórendszeren belüli támogatás, a bevallás benyújtásának napján érvényes árfolyam lesz az irányadó.
papati

Szakértői hozzászólás

Nem létező felhasználó 2012-08-03 13:11:13

A NAV telefonon történő tájékoztatása szerint: a tárgyhónapot megelőző hónap utolsó napján érvényes árfolyamot kell alkalmazni. Tehát a július havi bevallás esetén a 06.30.-i árfolyamot.
Köszönöm "papati" a válaszodat!
Anikó

Felhasználói hozzászólás

kovine 2012-08-05 08:57:54

A kötelező járulék ( 108 000 szocho adója) is lehet igénybe venni a kedvezményt és nem csak a kivét esetében?

Felhasználói hozzászólás

Nem létező felhasználó 2012-08-05 17:43:11

A Magyar Közlöny 74. számában jelent meg a 2012. évi LXIX.tv. A 72.§ (2) bekezdése szerint: "részkedvezmény egyenlő az adómegállapítási időszakra az egyéni vállalkozó által saját maga után megállapított, illetve a tag után a kifizető által megállapított adóalap, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének huszonhét százalékával".
A 1258-01-01 (A) blokk 1. sor: a kedvezmény figyelembevétele nélkül számított szoc.hjár.adó alapját kell beírni, tehát azt az összeget, amely után az ev. az adó fizetésére kötelezett.(vállalkozói kivét, de legalább a Tbj. szerinti minimálbér 112.5%-a)
3.sor : ... az adómegállapítási időszakra vonatkozóan megállapított adóalap...
Hát igen!! Mikor még a fentieket leírtam, elég határozott volt a véleményem: szerintem az adómegállapítási időszakra vonatkozóan megállapított adóalap - ami után mindenképpen meg kell fizetni - a minimálbér 112 %-a, és a részkedvezmény is ez után vehető igénybe.
Szerintem!! De lehet velem vitatkozni! Sajnos ahelyett, hogy egyértelmű lenne a jogszabályok szövege, csak tovább bonyolódik minden és az ember lánya egyre bizonytalanabbá válik.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2012-08-05 20:09:14

Anikó,
És a NAV ügyfélszolgálat adott megfelelő törvényhelyet vagy ez csak olyan "fogadjukelmertmiígygondoljuk"?
papati

Szakértői hozzászólás

Összesen: 5 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra