Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

19,5%-os eho a KIVA-s cégnél


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

marinalis 2018-02-19 20:37:58

Tisztelt Szakértő!
Egy, a KIVA hatálya alá tartozó Kft. megbízási szerződés alapján alkalmaz egy magánszemélyt, akinek irányában kifizetőnek minősül. Amennyiben a kifizetett megbízási díj nem haladja meg a minimálbér 30%-át (vagy naptári napokra annak 30-ad részét), akkor a magánszemély nem biztosított. Az Eho tv. 3. § (1) a) pontja alapján a kifizető a 19,5% eho fizetésére kötelezett, kivéve, ha a jövedelem a szocho alapját képezi (Eho tv. 3. § (5)). A megbízási díj az Eat. 455. § (2) h) pontja alapján szociális hozzájárulási adó alapját képezi, de a KIVA-alany kifizető mentesül a szocho alól. A megbízási díj nem képezi a Tbj. szerinti járulékalapot, így KIVA-alapot sem képez.
Kérdésem az, hogy ebben az esetben a Kft. kötelezett a 19,5% eho fizetésére? Amennyiben igen, akkor a 08-as bevallás „M” lapján kell az eho-t a magánszemélyhez kötött módon bevallani? (T1041-es bejelentést nem nyújtunk be rá vonatkozóan, mert nem biztosított).
Köszönettel:
Marina

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-02-20 05:19:00

Marina,
Egyetértek a levezetésével. Értelmezésem szerint a megbízási díjat (függetlenül attól, hogy létrejön-e a biztosítási kötelezettség vagy sem) szocho terheli, így eho fizetés nem merülhet fel. Viszont a kiva alanyt a törvény egyértelműen mentesíti a szocho bevallása és megfizetése alól, mindenféle esetleges szűkítő értelmezés nélkül.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra