Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

40 éves munkaviszonnyal nyugdíjba menő 59 éves járulék kötelezettsége


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

eva273 2019-01-07 09:45:29

Tisztelt Szerkesztő!
Sajnos a NAV és HVG adó jogszabály értelmezők sem adtak egyértelmű választ a kérdésemre, ezért szeretnék tisztán látni. 40 éves munkaviszony után nyugdíjba mentem, de nem töltöttem be az öregségi nyugdíj korhatárt.( 59 éves vagyok) Szeretném magam vissza alkalmazni a saját cégünkbe (kft), ahol személyes közreműködő ügyvezető vagyok.(Társasági szerződés szerint).
Van e bérezési korlátom és fizetni kell-e a 19,5 % szocho-t? Minden hol azt írják, hogy mentesül a " A nők kedvezményes öregségi nyugdíjában részesülő személy". De én nem vagyok öregségi korban.!!. Válaszukat előre is köszönöm

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-01-07 16:31:09

Ha munkaviszonyban végzi a tevékenységét a saját Kft-jükben, akkor Önre is vonatkozik a 2019.01.01-től hatályos új előírás, miszerint nem lesz biztosított, mivel a 40éves kedvezménnyel nyugdíjazott nők is teljes jogú öregségi nyugdíjasnak minősülnek a Tbj. fogalomhasználatában. Ebből az következik, hogy a munkabérét kizárólag 15%-os szja terheli, ezen kívül sem Ön, sem a munkaadó Kft nem köteles semmilyen további járulékot vagy adót fizetni. Az is következik ebből, hogy -bár Önre vonatkozik a Tny. 83/B§-ában foglalt kereseti korlát- ez a munkabér nem veszélyezteti a nyugdíját, mivel nem képez nyugdíjjárulék alapot, így nem kell a kereseti korlát szempontjából figyelembe venni. Azt is érdemes tudni, hogy ugyanakkor nem lesz jogszerző idő a 0,5%-os nyugdíjemelésnél sem. Végezetül arról is érdemes szót ejteni, hogy a társasági szerződést módosítani kell, ha olyan rendelkezést tartalmaz a személyes közreműködésre, ami kizárja a munkaviszony létrehozását.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra