Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

5 % áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

hungary-holz 2018-11-07 13:07:10

Tisztelt Papp Attila!
Leégett ingatlan helyére a tulajdonos ingatlant épít melyhez kivitelezőt is igénybe vesz. A biztosító számlák ellenében fog majd fizetni, és a kivitelező az 5 %-os áfát emlegeti. De ez nem értékesítés csak építés. Szeretnénk tisztán látni. Köszönjük.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-11-07 18:43:57

A "leégett ingatlan helyére" kifejezésen én azt értem, hogy megsemmisült az épület, az ingatlannyilvántartásból törölni szükséges. Ebből következően egy teljesen új ingatlant kell építeni. Ha generálkivitelezőt bíznak meg a kivitelezéssel, akkor családi ház (egylakásos lakóingatlan) esetében 300m2 alatti hasznos területig a helyes adómérték 5%. Megjegyzendő, hogy a generálkivitelezés az Áfa tv. 10.§ d) alapján termékértékesítésnek minősül.
papattila

Szakértői hozzászólás

hungary-holz 2018-11-08 09:39:02

Tisztelt Pap Attila!
Köszönöm.A most hozott törvény szerint aki nem rendelkezik építési engedéllyel nov. 1-ig az adott ingatlanon nem élhet az 5 % áfával.Erre vonatkozóan nem találtunk semmit akkor ,amikor tájékozódtunk.Mivel nincs engedély így az 5 % elúszott ? És ha nem vesz igénybe kivitelezőt, csak magánszemélyként építkezik akkor az 5 % áfa hogyan vonatkozik rá?
Köszönöm.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-11-08 21:05:54

Ami a november 1-jés információt illeti, én erről nem hallottam, az 5%-os áfa jelenleg 2019.12.31-ig hatályos (várhatóan engedélyezik a hosszabbítást). Ha nem generálkivitelezővel építtet a magánszemély tulajdonos, hanem építési szolgáltatásra szerződik az egyes szakipari kivitelezőkkel, akkor a helyes adómérték 27%.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra