Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

5%-os ÁFA


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

proconto 2018-12-18 10:34:44

Tisztelt Válaszadó!

Építkezéssel kapcsolatos kérdésem lenne.

Ami biztosnak tűnik: A 2019.12.31. ig befejezett kivitelezésre alkalmazható az 5% áfa kulcs. Amennyiben az építési engedély vagy az egyszerűsített építési dokumentáció, készenlétbe helyezés/e-napló nyitás, 2018.november 1 ig rendelkezésre állt , akkor 2023 dec 31 ig használható az 5% áfa.

Kérdés:

Ez akkor is így van ha engedélyek magán személy nevére szólnak, és az enaplót Ő nyitotta meg?Mi van akkor ha enapló nov.1 ig meg lett nyitva magánszemélyként, a kivitelezés megkezdődött, de időközben a egy "új" magánszemély vásárolja meg a terveket és vállalja át/ köt generál kivitelezői szerződést a megkezdett kivitelezés befejezésére?Ilyen esetben alkalmazható az 5% ÁFA kulcs?
Illetve elegendő-e ha 2019. dec 31 ig befejeződik az építkezés , és akkor 5%?
Amennyiben 2019 dec 31 ig "szerkezet kész " az épület , akkor az értékesítés során 5% Áfa kulcs alkalmazandó?
Válaszát előre is köszönöm!
üdv, HFN

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-12-19 17:08:51

Kedves HFN,
Az Áfa tv. 327.§-ának aprólékos értelmezése még várat magára, tanácsom szerint a NAV-nak tegye fel a kérdését, hasznosabb lesz, mint az én értelmezési próbálkozásom, amivel pont nem menne semmire, ha a hatósággal esetleges kenyértörésre kerülne sor a jövőben. Megértését köszönöm!
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra