Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

50% Écs


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

manopen 2019-04-17 10:59:09

Tisztelt Szakértő!

2013.01.01-től a Tao tv. 1 sz. melléklete 9. pontja lehetőséget ad bizonyos esetekben 50% écs elszámolásra. Számviteli politikánkba beítuk,hogy a számítástechnikai eszközökre (VTSZ:8471) a gyors elavulás miatt alkalmazzuk az 50% Écs elszámolását. Ez esetben a szv. tv és az adó tv. szerint is az 50% écs alkalmazása helyénvaló ugye? Nincs e miatt évente a társasági adóbevallásba + növelő tétel? A társasági adó szerinti csökkentő tétel (VTSZ 8471 eszközöknél) és a számviteli tv. szerinti növelő tétel megegyezik ugye?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-04-18 05:34:28

A Tao tv. 1.sz.mell.9.pontja valóban lehetővé teszi az említett eszközök vonatkozásában az 50%-os leírást. Ugyanakkor a Szt. ettől függetlenül úgy rendelkezik, hogy az értékcsökkenés leírási kulcsát a tervezett használati idő függvényében kell meghatározni (kivéve a kisértékű eszközöket, ahol max.100eFt-ig egy összegű écs elszámolást lehet alkalmazni). Azaz nem feltétlen fog egybeesni a két leírás, hacsak nem 2 évig tervezik használni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra