Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Adatszolgáltatás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

P.Edina 2018-03-22 13:49:28

Tisztelt Szakértő,

a 17K102 jelű nyomtatvány kitöltésével kapcsolatban merült fel kérdésem.A kitöltési útmutatóban azt olvastam, hogy a 17K102M lap C blokkjában a kisadózó vállalkozó részére naptári évben juttatott együttes összeget kell jelenteni. Illetve, hogy egy összegben, ami nem tartalmazza az általános forgalmi adó összegét. Ha jól értem akkor az áfás katás vállalkozónak nyújtott naptári évben nyújtott összeg nettó értékét kell bevallanom? Az 1.000.000 Ft-os határ is a nettó értékre vonatkozik?

Illetve ha igen, akkor a részkiegyenlítés esetén hogyan kell eljárni. Pl. van egy számlám kisadózó vállalkozótól, de csak egy részét fizetem ki 2017-ben neki (és összességében eléri az értékhatárt), akkor a részkiegyenlítést vissza kell számolni nettó értékre? És ha esetleg több áfakulcsot is alkalmazott a számla kiállításakor akkor hogyan kell a nettót megállapítani?

Segítségét előre is köszönöm.
Edina

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-03-23 06:00:32

Edina,
A törvény valóban "naptári évben juttatott" számlázott összeget említ, ami olvasatomban azt jelenti, hogy részkiegyenlítés esetén úgy kell tekinteni, mint amely összeg az arányos áfa-t is tartalmazza, azaz a jelentést csak az adott összeg visszaszámított nettó részére kell elvégezni, ha eléri az 1millió forintot.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra