Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Adóalap csökkentés ugyanazon beruházáshoz kötődően


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

retep681 2018-05-23 21:27:43

Egy társaság az elmúlt évben (években ) fejlesztési tartalékot képzett aminek az összegével az akkori adózás előtti eredményét csökkentette. A 2017 es év folyamán beruházott , így feloldotta az akkor képzett fejlesztési tartalékot , hisz vállalt kötelezettségének eleget tett . A 2017-es évben ezen feloldás olyan beruházásra történt ami megfelel a tao trv 7 § zs bekezdésében foglaltaknak : új műszaki gépjárművek beszerzése ( fuvaros cég lévén csoportmentességi támogatást fog igénybe venni , nem de minimist ) illetve egy üzemkörön belülinek minősülő ingatlan építése . ( A gépjárművek aktiválásra kerültek 2017-ben , az ingatlan 2018 ban lesz aktiválva )

Kérdésként merült fel , hogy ezen utóbbi jogcímen lehet-e csökkenteni 2017-es év adózás előtti eredményét ( annak összegéig ) a fent említett beruházások értékével ? Tehát nincs akadálya annak hogy ugyanazon beruházáshoz a két csökkentési jogcím kapcsolódik ( a korábbi és az idei adóalap csökkentés )

Kérdésként merül felt még az is , hogy ha a következő 4 évben totalkáros lenne egy gépjármű (vis major) akkor jelent -e később szankciót ?

Válaszát előre is köszönöm .

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-05-24 20:43:06

1. Igen, lehet (Tao tv. 1.§ (3)).
2. A Tao tv. 8.§ (1)ud) pontja "elidegenítést" említ, a baleset miatti selejtezés nem minősül ilyennek, így nem kapcsolódik hozzá szankció (2005/25.Adózási kérdés).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra