Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Adókedvezmény figyelembe vehető-e önellenőrzés során?


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Cuki1306 2017-09-19 01:52:30

Tisztelt Szakértő!

Egy Kft társasági adóbevallását önellenőrzéssel módosítani kell utólag leadott számlák miatt, így a társasági adó jelentősen nőni fog az eredeti bevalláshoz képest.
Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben az önellenőrzés során alkalmazható-e a 22/A§ adókedvezménye?
Az Art. 49§-a tiltja, de én úgy értelmeztem, hogy abban az esetben van tilalom, ha csak az adókedvezmény utólagos érvényesítése miatt szeretnék önellenőrizni.
A mi esetünkben az eredeti bevallásban nem volt akkora adóalap, hogy arra adókedvezményt vegyünk figyelembe. A javítás után viszont még az adókedvezménnyel együtt is nőne a befizetendő társasági adó.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: D.A.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-09-19 16:32:26

D.A,
Ha az eredeti adóbevallásban volt ugyan pozitív adóalap, de más kedvezmények miatt a kérdésbeli kedvezmény érvényesítésére már nem maradt lehetőség, akkor -értelmezésem szerint- nincs lehetőség a helyesbített bevallásban szerepeltetni, mivel az már egy adózói választás, hogy mely kedvezményekkel kíván élni (az Art. 49.§-a viszont pont ezt tiltja). Akkor sem látom lehetőségét az utólagos érvényesítésnek, ha az eredeti bevallásban azért nem volt pozitív adóalap, mert az adóalap csökkentő kedvezmények elfogyasztották. Azaz, ha bármilyen adóalap vagy adókedvezmények következtében nem volt lehetőség a korábbi érvényesítésre, akkor az önellenőrzés során sem lehet élni vele.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra