Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Adomány Egyháznak


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

tamasinet 2019-03-27 17:33:13

Tisztelt Szakértő!
Szeretném megkérdezni, hogyan adományozhat pénzt egy vállalkozás az egyháznak? Én úgy értelmezem a TAO törvényben, hogy csak Közhasznú szervezet adománya lehet csökkentő tétel (illetve az adomány 20%-a, tartós adomány esetén 40%). Költségként elszámolhatja a vállalkozás, de be kell állítania növelő tételnek az adomány összegét és csökkentő tételnek nem állíthat be semmit, hiszen az Egyház nem Közhasznú szervezet. Jól értelmezem, vagy esetleg van valami "kiskapu", ami elkerülte a figyelmemet? Egyéni vállalkozások esetleg adhatnak adományt Egyháznak úgy, hogy érdemes legyen adnia? Köszönöm a segítséget, tisztelettel, Nagyné

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-03-29 05:51:08

Kedves Nagyné,
Tao: az adomány fogalmát a törvény 4.§ 1/a. pontjában találjuk. Ennek értelmében az egyháznak átadott pénz is lehet adomány. Az adózás előtti eredmény útján nem képez adóalapot és pluszban még 20/40%-kal csökkenthető is az adóalap, megfelelő igazolás birtokában.
Szja: az egyéni vállalkozó ilyen juttatással nem csökkentheti az adóalapját, nem elismert ráfordítás.
papattila

Szakértői hozzászólás

tamasinet 2019-03-30 10:49:46

Kedves Attila!
A csökkentő tételek között a TAO törvényben én nem találom az egyháznak adott adományt.
z) * a közhasznú szervezetnek, a közhasznú szervezettel kötött adományozási szerződés keretében, az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény szerinti közhasznú tevékenység támogatására, a Magyar Kármentő Alapnak, a Nemzeti Kulturális Alapnak, továbbá a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény 7. § (1) bekezdése szerinti mezőgazdasági kockázatkezelési pénzeszköz (a továbbiakban: Kárenyhítési Alap) javára önkéntesen, nem jogszabályi kötelezés alapján vagy a felsőoktatási intézménynek felsőoktatási támogatási megállapodás keretében az adóévben visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás, juttatás, térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értékének, térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értékének
za) 20 százaléka - tartós adományozási szerződés keretében 40 százaléka - közhasznú szervezet,
zb) 50 százaléka a Magyar Kármentő Alap, a Nemzeti Kulturális Alap, továbbá a Kárenyhítési Alap,
zc) 50 százaléka felsőoktatási intézmény felsőoktatási támogatási megállapodás alapján történő
támogatása esetén, de együttesen legfeljebb az adózás előtti eredmény összege.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-03-31 13:07:08

Önnek igaza van, tévedtem, nem lehet tao alap csökkentő tétel, de elismert ráfordítás mint adomány.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra