Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Adómentes lakáshitel törlesztés támogatás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kabaelzett 2018-06-22 11:28:58

Munkavállalónk adóstárs a támogatni kívánt lakáshitelben (melynek törlesztéséhez az szja tv. 1. sz. melléklet 2.7 alapján nyújtunk cafeterián keresztül támogatást).
1. kérdés:

15/2014 NGM rendelet 2. par. (3) szerint lakáscélú hitel támogatásakor a munkavállaló az alábbi számlaszámokat adhatja meg a folyósítására:
a) a saját önálló (giro-képes) hitelszámláját,
b) a hitelt nyújtó hitelintézet törlesztéshez használt központi elszámoló számláját, vagy
c) a saját, a hitel törlesztésére használt folyószámláját
jelölheti meg.
A hitelt a felesége, mint adós számlájáról vonja a hitelintézet, így az a) és c) lehetőség kiesik, hiszen azok nem a munkavállaló nevére szólnak, hanem a felesége, mint adós nevére. A hitelszerződésben központi elszámoló számla nincs megjelölve.
Mi a megoldás erre az esetre?
A bank azt mondta számla tulajdonos csak egy ember lehet és az a feleség kell, hogy legyen. A mi munkavállalónk csak rendelkezik a számla felett. 2016-ban már kérdeztük ezt Önöktől, megoldásként a két számla tulajdonost javasolták. De a bank azt mondja ilyen nem lehet.

2. kérdés:
Folyósítható e a támogatás akkor, ha a lakcím kártya még nem áll rendelkezésünkre? Tehát megvan már az adásvételi szerződés, a banki hitelszerződés, a dolgozó nyilatkozata, hogy hányan hány nm-en fognak lakni, és ezek megfelelnek a támogatás feltételeinek, de még nincs meg a bejelentkezésük az új helyre, így ideiglenes lakcímük sincs még az megvásárolni kívánt ingatlanra.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-06-22 15:17:51

1. Ismereteim szerint ebben a kérdésben a jogszabály nem ad lehetőséget a mérlegelésre, ha nem a munkavállaló nevére szól a számla, ahová a munkaáltató utalja a támogatást, akkor nem alkalmazhatók az adómentességi szabályok.
2. Igen, folyósítható, de a lehető leghamarabb pótolni kell, mert addig a munkáltató felelőssége áll fenn.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra