Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Adószámos magánszemély tanácsadási számla


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

d-conto 2018-01-08 13:59:02

Kedves Attila!

Adószámos magánszemély tanácsadási tevékenységről (coaching) eseti jelleggel számlát bocsát ki (többnyire) magánszemélyek részére. Az 1-1 alkalommal ilyen módon kiszámlázott nettó összeg mindig meghaladja a minimálbér 30%-nak 30-ad részét (nettó 6000-10000 Ft/alkalom), ami alapján ha jól gondoljuk elvileg biztosítási jogviszony keletkezik az adószámos magánszemély és ügyfele között.

Olvastunk egy olyan értelmezést, hogy ilyen esetben a szolgáltatást igénybevevő magánszemély "kifizetőnek" minősül, mivel biztosítottat foglalkoztat, ez alapján neki is adószámot kell kérnie, bejelenteni a biztosítási jogviszonyt, levonni és befizetni a kapcsolódó adóelőleget, járulékokat, beküldeni a havi 08-as bevallásokat, és csak a levonások után fennmaradó összeget fizetnie meg a tanácsadónak.

Hol sántít ez az érvelés, tényleg ez a szabályos megoldás? Vagy pedig a tanácsadó adószámos magánszemélynek kell megfizetnie negyedévenként az SZJA-előleget és EHO-t?

Köszönettel várjuk válaszát!

Zsófia

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-01-09 05:43:04

Zsófia,
Sajnos a hír igaz, a törvény szövegét követve valóban erre a következtetésre lehet jutni (a kifizető Art. szerinti fogalma). Ugyanakkor ez a gyakorlatban kivitelezhetetlen. Tanácsom az, hogy a szolgáltatást nyújtó negyedévente fizesse meg utána az szja-t (alkalmazható a 84%-os szabály), a 19,5%-os eho-t, kontroll adat nincs, minimális esélye van, hogy ezt valaha is vitatni fogja a NAV. Vagy a betonbiztos, gyakorlatban is kivitelezhető eljárás, ha egyéni vállalkozóként végzi a tevékenységet.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra