Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Adóztatás helye


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2017-08-18 16:25:53

Tisztelt Pap Attila!

Egy magyar állampolgár alkalmazva van egy cseh cégnél és egy magyar cégnél. Minden héten pár napot Csehországban tölt. Mindkét cég vonja a fizetéséből a járulékokat és SZJA-t a saját törvényei szerint.

Hol kell a magánszemélynek benyújtania majd az SZJA bevallást? Mindkét országban, vagy el kell dönteni, hol tartózkodik többet (183 napot meghaladóan) és abban az országban? Számít-e pl, hogy a cseh állása főállás, a magyar meg csak részmunkaidős (2 óra)?

Üdvözlettel,
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-08-20 07:06:42

Ceasar,
1. TB: az uniós koordinációs rendelet értelmében 1 magánszemély csak 1 tagállamban lehet egyidejűleg biztosított (egy joghatóság elve). Következésképp helytelenül járnak el a munkáltatók, amikor mindketten vonnak járulékot a munkavállaló munkabéréből. Jelen esetben abban a tagállamban lesz biztosított, ahol a magánszemély létérdekei központja található, azaz ahová szorosabb kapcsolat fűzi (praktikusan ahová "hazamegy'). Az egy joghatóság elvéből azonban az is következik, hogy a biztosítás tagállamában válik járulékkötelessé az összes tagállami jövedelme, azaz magyar biztosítás esetén a cseh keresménye után is Mo-on kell a járulékokat megfizetni, a Tbj. 56/A§ alapján.
2. SZJA: a kettős adóztatást kizáró egyezmény alapján (15.Cikk 1.) az egyes jövedelmek a munkavégzés helyén adóznak, külön-külön. Az említett 183napos szabály konjunktív feltételekhez kötődik, ami jelen esetben nem teljesül, így a 15.Cikk 2.ponja nem alkalmazható. Összegezve: mindkét tagállamban adóbevallásra lesz kötelezett, Mo-on viszont tájékoztató adatként fel kell tüntetnie a Csehországban leadózott jövedelmét is.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra