Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

ÁFA összesítő jelentése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

hankóandrásné 2018-03-22 10:13:56

2016-ban az adóalany 2 db előleg számlát bocsát ki: 02hóban 20.199 e+ÁFA Ft és 03hóban 2668 e+ÁFA Ft összegben. Ehhez kapcsolódóan 04 hóban 2200 e Ft+ÁFA rész számlát készít, 05.hóban 3290 e Ft +ÁFA ujabb részszámlát. A végszámla 05 hóban 28.350 e Ft+ÁFA-mely pénzügyi rendezést nem igényelt az előzőek miatt. Az ÁFA bevallásban 2016.02 hóban jelentettük, mivel az ÁFA összege itt haladta meg az 1.mill. Ft-ot. A végszámla nem került jelentésre, kell-e jelenteni a végszámla összegét az ÁFA bevallás M-es lapján?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-03-23 05:43:39

Azzal kezdeném, hogy érdemes tisztázni a fogalmakat: előleg esetében van végszámla, részszámla esetében viszont csak 1.számú részszámláról, 2.számúról, ... és utolsó részszámláról lehet szó (azaz itt nincs végszámla).
Ami az adatszolgáltatást illeti előleges konstrukció esetében az a szabály, hogy az előlegnél akkor kell jelenteni, ha ebben a számlában eléri vagy meghaladja az adótartalom az 1millió forintot, elszámoló (végszámla) számla esetében viszont az előleggel nem csökkentett összeget kell az M-es lapon feltüntetni, függetlenül attól, hogy az elszámolt előlegről kellett-e korábban jelentést készíteni vagy sem (Kitöltési útmutató). Részszámlázás esetén mindig csak az adott számla vonatkozásában kell az adatszolgáltatást elvégezni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra