Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Áfa alanyi mentesség túllépése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

labasne 2018-12-13 17:26:36

Tisztelt Fórumozók!
2018.évi 8 m.Ft alanyi adómentességet túllépő adózó a túllépést követően havi vagy negyedéves áfa bevallásra kötelezett, ha pl. novemberben lépte túl az értékhatárt.
Köszönettel: Kornélia

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-12-14 16:49:31

Kedves Kornélia,
Az Art. szabálya szerint a megelőző 2.év adóteljesítménye alapján, azaz ha 2016-ban is alanyi adómentes volt, akkor nagy valószínűséggel éves bevalló lesz (ezt azonban le tudja a törzsadatokban is ellenőrizni, miután megtette a bejelentését).
papattila

Szakértői hozzászólás

nagyfne2 2018-12-16 08:42:16

Kedves Szakértő!
Végelszámolással megszűnő mezőgazdasági szövetkezet az irodáját értékesítette.Mellette külön helyrajzi számon a földhivatali bejegyzésen belterület kivett beépítetlen területként szerepel.70-es évektől már tulajdonába volt a szövetkezetnek.Adásvételi szerződés készített a közjegyző.A szövetkezet nem választotta az ingatlanok értékesítésére az áfát.
Kérdésem:1.kivett beépítetlen terület áfás-e?2.Kell-e számlát kiállítani vagy elég az adásvételi szerződés amit a közjegyző készített el.Az ingatlant önkormányzat vette meg.
Köszönettel: Nagy Ferencné.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-12-16 09:35:35

Kedves Nagy Ferencné,
A "beépítetlen kivett terület" fogalmát az Áfa tv. nem ismeri, vélhetően építési telekről van szó, ami az áfa rendszerében kötelezően 27%-os, egyenes adózó ügylet. Számla kiállítása kötelező.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra