Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

ÁFA BEVALLÁS


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

duromarta 2017-10-13 19:39:43

Papati!
Egyéni vállalkozó II.n.évi áfa bevallásban az M lapon közölte a szállítótol 1 millió fölötti beszerzését. Most hozott egy számlát ugyanettől a szállítótól. Az áfa 1 millió alatt van. 3. n. évben egyenlítette ki. Kell e önellenőriznem és az M lap 6 sorába beírni, vagy betehetem a III. n. évibe?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-10-14 08:06:00

Márti,
Értelmezésem szerint nincs szükség önellenőrzésre és mivel a 3.negyévben gyakorolja a levonási jogát, így adatszolgáltatnia sem kell (mivel a 3.negyedévben sem önmagában, sem más számlákkal összevontan sem éri el az 1milliót az adótartalom). Ha már a 2.negyedévben gyakorolta volna a kérdéses számlára, akkor szerepeltetnie kellett volna az összevont adatok közt.
papati

Szakértői hozzászólás

duromarta 2017-10-14 09:42:25

Köszönöm papati, a gondom a kitöltési útmutató M 6.sorához fűzött magyarázata okozza, ebben a negyedévben is lesz az M 6. sorban adat, mert több számla együttes összegének áfá-ja meghaladja az 1 milliló forintot és betehetem-e ide a II. n.évi számlát. A kitöltési azt írja ha nem élt a levonási joggal akkor is be kell írni ( a 2.000.000.-Ft -os résznél írja) Ezt végképp nem értem, biztos én vagyok a lökött.
Márti

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-10-15 20:09:07

Márti,
Szerintem ez nem olvasható ki a kitöltési útmutatóból. A lényeg az, hogy csak azokat a számlákat lehet/kell bevonni az adatszolgáltatásba, amelyekre az adott elszámolási időszakban legalább részben levonási jogot gyakoroltak. Azaz hiába érte volna el az adatszolgáltatási küszöböt a késve leadott számla, mivel még részben sem gyakoroltak rá a 2.negyedévben levonási jogot, így ha a 3.negyedévben más számlákkal összevontan nem éri el az 1milliós küszöböt, nincs adatszolgáltatási kötelezettség.
papati

Szakértői hozzászólás

duromarta 2017-10-15 21:00:46

Köszønöm.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra