Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Áfa korrekció


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Blessing 2019-01-14 11:10:28

Köszönöm kérdésemre adott gyors választ, de nem kaptam mindenre: - 2018 évi értékesítés és 2002 évi aktiválás közötti 16 év. A figyelés 20év, a maradék hónapokra is arányosítva vissza kell fizetni az akkor levont áfát? Az önrevíziót az értékesítés (2018.12.hó)hónapjában kell kiszámolni és az áfa önrev. beadni, vagy a maradék időszakra esővel a 2002 évi elszámolási időszakot, a 2018 évivel az aktiválás (2018. 11) havi bevallást kell-e önrevíziózni? Ha 2002-tőt kell önrev., önrevíziós pótlékot is fel kell számítani 2002-től? Az áfa bevallás mely sorában kell szerepeltetni az önrevíziót? Tűzeset miatt volt szükséges a ráaktiválás, van-e jelentősége ennek? Vida Lászlóné
.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-01-15 05:45:27

Kedves Vida Lászlóné,
Válaszomban csak a 2018-as felújítási költségek áfa-jára gondoltam, ez válik gyakorlatilag teljes mértékben fizetendő áfa-vá az értékesítés hónapjában. A 2002-es aktiválásnak nincs jelentősége, mert erre a részre 10 év volt a figyelési időszak. Ha már a felújítási költségek felmerülésekor tudták, hogy adómentesen értékesíteni fogják az ingatlant, akkor a levonás jogszerűtlennek tekinthető, azaz az érintett hónapok bevallásait önellenőrizni szükséges. Ha ez csak decemberben dőlt el, akkor a levonások jogszerűek voltak, de decemberben fizetendő áfa keletkezik (az összes levont adó erejéig), a bevallás 35.sorában szerepeltetendő.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra