Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Áfa korrekció alkalmazása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Blessing 2019-01-09 18:52:26

2002-ben aktivál épület- termelő tevékenységre használt- beruházáson értéknövelő felújítás, beruházás történt 2018-ban. 11.hóban került átadásra,ráaktiválásra. Aktiváláskor a beruházás áfa elszámolás/bevallás(felszámítás és levonás) is megtörtént. 2018.12. hóban adómentesen értékesítésre került az épület. Hogyan kell alkalmazni az áfa törvény 136& -a előírását, a 20év korrekcióját? Meg kell nézni az első beruházás visszaigényelt áfa összegét és a hátralévő időszakra/hónapokra eső összegét,valamint a ráaktiválás visszaigényelt áfájának összegét nem lehet visszaigényelni?Ha igen akkor hogyan kell, mely sorokban bevallani az értékesítés hónapjának bevallásában? Vida Lászlóné

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-01-10 05:18:02

Kedves Vida Lászlóné,
Ha már a 2018-as felújítás során tudták vagy észszerűen várható volt, hogy adómentesen értékesíteni fogják az ingatlant a felújítást követően, akkor az áfa levonása jogszerűtlennek minősül, az értékesítéshez viszont már nem kapcsolódik pótlólagosan fizetendő áfa. Ha felújításkor még nem volt tervbe véve az adómentes értékesítés, akkor az áfa levonása jogszerű volt. Ugyanakkor ebben az esetben értékesítéskor gyakorlatilag az összes, felújításkor levonásba helyezett áfa fizetendő adóvá válik (a 240 hónapot a novemberi használatbavételtől kell számítani).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra