Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Áfa önellenőrzés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

prezsine 2024-02-24 08:28:17

Tisztelt Papp Attila!

Egy ingatlanforgalmazó gazdasági társaság vásárolt egy "kivett beépítetlen terület"megnevezésű telket, szerződés szerint 3 egyenlő részkifizetéssel. Az első résszámlán szerepelt a foglaló megnevezés, viszont az áfát visszaigényeltük utána, a teljesítés dátuma megegyezett a pénzügyi teljesítéssel, a következő résszámla esetében is vissza lett kérve az áfa, kiutalásra is került.A harmadik számla esetében a teljesítés 12 hó volt, a szerződés alapján 2024 01 hóban került kiegyenlítésre. 2024 01 hónapban a partner cég kiállította 12 hónapra a végszámlát (helyesbítő szla), a decemberi áfa is kitalásra került. Kérdésem lenne, hogy szükséges-e önellenőrizni az első két részteljesítést, ha igen, akkor azt milyen módon lehet, ha kiutalásra is került az áfa? Most december hónapra kapott a cég egy jogkövetési vizsgálatot. A birtokbaadás december hónap, erről készült jegyzőkönyv is, a telken semmi nincs, üres telek, így nem várták meg az eredeti szerződésben leírt januári birtokbaadási napot (pénzügyi teljesítés utáni 2. nap) Köszönöm előre is válaszát, Zsófia

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-02-24 18:51:28

Kedves Zsófia,
Nem teljesen értem. Van egy termékértékesítés, melyre kétszer fizettek előleget, [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

prezsine 2024-02-25 07:49:16

Kedves Attila,
A kérdés, hogy nem csak a birtokbaadás hónapját követően lehetett-e az áfát levonásba helyezni? Erre gondoltam, és ha igen, akkor kell-e ezt önellenőrizni és hogyan, ha már kiutalták az áfát.
Ezzel kapcsolatban még azt szeretném kérdezni, hogy ez a telek (kivett, beépítetlen terület) a könyvekbe az 1-es számlaosztályba kerüljön, vagy a 2-es számlaosztályba?
Köszönöm, Zsófia

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-02-29 05:19:43

Kedves Zsófia,
Az előlegekre is fennáll a levonási jog, ennek nem feltétele a [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

prezsine 2024-03-01 04:54:35

Kedves Attila!

Köszönöm szépen a megerősítést. Zsófia

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra