Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Áfa összesítő jelentés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kabaelzett 2018-06-23 20:55:27

Tisztelt Szakértő!
A jelentési határ csökkenése miatt kötelezettek leszünk jóval több számla jelentésére, így lenne néhány kérdés, ami nem tiszta nekem:
1. előleg számla: melyik jogszabályban van leírva, hogy a végszámlát is jelenteni kell, ha az előleg nélkül eléri a jelentési határt? Sehol nem találom.. És ez érvényes mind a bejövő mind a kimenő számlákra, ugye?
2. bejövő oldalon most csak azt kell jelenteni, ha le is vonom az áfát? Vagy azt ha van a számlán áfa, amit nem biztos, hogy levonok. Pl. benzin számla, van áfa a számlán, de nem vonjuk le. Kell jelenteni ha eléri a határt az áfa a számlán?
3. 2-es ponthoz tartozóan, ha egy számlánál részben gyakorlom az áfa levonást akkor mit kell a jelentésbe jelenteni? A teljes áfát vagy amit levonok? És ha csak azt amit levonok, akkor annak kell 100.000 ft-nak lennie vagy a levonható, de le nem vont teljes részt kell vizsgálni?
4. Cégünknél alkalmazott (nem feltétlenül helyes) módszerek helyesek e kimenő számláink esetében?
a/ értékesített termékeinket visszáru keretében visszavesszük a partnereinktől, ha pl gar. időszak alatt probléma merül fel, vagy évekkel később rájön, hogy nincs szüksége rá (nagykerek pl). Ekkor egy visszáru számlához akár 20-30 eredeti kimenő számla is tartozik, mert annyin ment ki eredetileg a visszahozott áru mennyisége. Ezt elvileg jelentenünk kéne, ha az eredeti számla áfa értéke eléri a 100.000 Ft-ot? (Most nem jelentjük, mert nem lehet nyomon követni és a jövőben sem fogja tudni a számlázó program nyomonkövetni, mert csaj egy számla hivatkozást tud kezelni...)
b/ 05.hóban kiállítottunk egy kimenő számlát, melyen rossz volt az eladási ár, ezt 06.hóban reklamálja meg a vevő. Az eladási ár kevesebb lesz, ezért a fizetendő áfánk nem növekszik, ilyenkor mi 06.hóra számlázzuk már a javítást és nem önrevíziózzuk a 05.havi áfát. (ha növekszik, akkor mindig az eredeti teljesítésre számlázunk és önrevíziózunk is)

Köszönöm a válaszát!

Témanyitó hozzászólás

kabaelzett 2018-06-23 20:59:03

5.Ja,és elhangzott egy NAV előadáson, de nem hittem a fülemnek, és nem is mondta végig végül az előadó, ezért megerősítést kérnék. Ha részteljesítést (pl építő ipar 90% részszámla, majd 10% részszámla) számláz a cég, akkor ugye számlánként kell figyelni a jelentési határt? (az előadó elkezdte magyarázni, hogy összesítve kell nézni, de aztán nem ment ezen végig, így nem tudom mire gondolhatott, előtte az előleget magyarázta, lehet oda értette a részteljesítést megjegyzést?? Ha az előlegre értette, akkor azt hogyan kell figyelni? részteljesítésenként kell nézni az előleg visszavonás nélküli összeget? vagy?)

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-06-24 16:36:37

1. 10.számú melléklet
2. Csak azt kell jelenteni, amelyre (akár csak részben is) levonási jogot gyakorlok.
3. A teljes összegről kell a jelentést elkészítenem, nem csak arról a részről, amelyre ténylegesen gyakorlom.
4. a/ Visszáru (érvénytelenítő, helyesbítő) számlát akkor készíthetnek szabályosan, ha ennek valóban van alapja. Az nem tekinthető jogszerű alapnak, ha ún. visszavásárlási garanciával értékesítenek, melynek során Önök hajlandóak visszavásárolni a korábban szerződésszerűen értékesített termékeiket. Ekkor ugyanis egy új áfa ügylet jön létre, amelyben Önök lesznek a vevők és a korábbi vevőjük az eladó, következésképp nem Önök állítanak ki visszáru számlát, hanem a partnerük állít ki Önöknek egy normál számlát.
b/ Helyesen teszik.
5. Igen, (rész)számlánként kell figyelni.
papattila

Szakértői hozzászólás

palkerti@palkerti.hu 2018-06-25 12:59:13

Előleg számla áfa tartalma eléri az értékhatárt, legyen pl 1000 e Ft és a végszámla pl 200 e Ft,.
1. Jelenteni kell az előlegszámlát az összesítő jelentésben1000 e Ft
2. Jelenteni kell a végszámlát az összesítő jelentésben, 1.200 e Ft-ot. teljesen mindegy, hogy magát végszámla tartalma eléri e az értékhatárt vagy sem.
Erről a NAv kaidott tájékoztatót
http://nav.gov.hu/nav/ado/art/teteles_belfoldi_osszesito.html?query=%22el%C5%91leg+sz%C3%A1mla%22
Azóta ez nem változott !!!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra