Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Áfa teljesítési dátum


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

boros_agnes 2018-06-21 10:34:17

Kérem szíves állásfoglalásukat az alábbi ügyben: A 2007.évi CXXII. törvény 55.§. (1) bekezdés szerint az adófizetési kötelezettséget annak a ténynek a bekövetkezése keletkezteti, amellyel az adóztatandó ügylet tényállás szerűen megvalósul (a továbbiakban : teljesítés) Kérdésem az, hogy amennyiben az ügylet tartalma alapján az állapítható meg, hogy a teljesítésigazolás nélkül nem tekinthető teljesítettnek az ügylet, akkor a teljesítési igazolás kiállításával valósul meg az ÁFA törvény 55.§.(1) bekezdés értelmében vett teljesítés , és ehhez igazodik a számlakibocsátásra nyitva álló határidő számítása is? Ügyféllel kötött szerződés szerint: 1.igazolt teljesítést követően megrendelésenként utólag jogosult számla kiállítására a Vállalkozó. 2.- Vállalkozó tudomásul veszi, hogy Megrendelő csak a teljesítés igazolás alapján és a Vállalkozó által – a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 167. §-nak megfelelően – kiállított, valamint a Megrendelő által befogadott számla ellenében teljesít kifizetést. pl. szervezési feladatok ellátására szerződtünk, 2018.05.01.-én a rendezvény megrendezésre került. A megrendelő által kiállított teljesítési igazolás dátuma 2018. június 6.-a. Alvállalkozó a számláját 05.01.i dátummal állítja ki , mi a 05. havi áfa bevallásunkba beállítjuk , de a fentiek szerint a fizetendő áfát csak 06.06.-val valljuk be? A fentiek alapján a tényállásszerű megvalósulás a teljesítési igazolás dátuma 06.06, vagy a megvalósult rendezvény dátuma05.01? Köszönöm .Hné

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-06-22 04:59:25

Alap esetben (ilyen az, amikor az áfa teljesítési dátum meghatározására az 55.§ rendelkezése az irányadó) a felek polgárjogi megállapodásán múlik, hogy mit tekintenek olyan utolsó mozzanatnak, amellyel az elvállalt feladat teljesítésbe megy, melyet az Áfa tv. sem ír felül. Lehet ez a megrendelő teljesítés igazolásának kiállítása is. Ugyanakkor ha az alvállalkozójával nem ilyen tartalmú szerződést kötött, akkor előállhat olyan helyzet, hogy a két ügylet teljesítési dátuma eltér egymástól. Megjegyzem, hogy a kérdésben idézett szerződés részletből számomra nem az vezethető le, hogy a felek azt rögzítették volna, hogy a teljesítés csak akkor történik meg, ha kiállításra kerül a teljesítés igazolás, hanem csupán annyi, hogy ez a számlakiállítás és a kifizetés feltétele.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra