Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Áfa törvény 32. §


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

farkastimea 2018-10-11 20:45:24

Tisztelt Szakértő!
Társaságunk magyarországi telephellyel és közösségi adószámmal rendelkező adóalany. Egy másik közösségi adóalanytól fejőgépet vásárolunk, melynek szállítását, összeszerelését és a gép betanítását is a külföldi társaság végzi a telephelyünkön. Az alábbi kérdésekben szeretném segítségét kérni:
1. Ebben az esetben az Áfa törvény 32.§ szerinti beszerzés történik, melynek teljesítési helye belföld és így a 139.§ szerint a társaságunk lesz adófizetésre kötelezett a fordított adózás szabályai szerint, amennyiben a külföldi nem rendelkezik gazdasági letelepedettséggel Magyarországon?
2. Az áfa fizetési kötelezettségünk időpontját 60.§ szerint kell-e megállapítanunk a legkorábban bekövetkező időpontban és egyben levonásba is helyezhetjük, amennyiben a levonás feltételei fennállnak?
3. Előleg fizetés esetén keletkezik áfa fizetési kötelezettségünk?
Segítségét előre is köszönöm!
Tímea

Témanyitó hozzászólás

farkastimea 2018-10-11 22:19:56

Még egy kérdés felmerült, amennyiben fordított adózás áll fenn, úgy a külföldinek szükséges-e adóregisztrációban belföldi adószámot kérnie?

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-13 11:47:57

Kedves Tímea,
1. Így igaz, helyes az elképzelése.
2. Tökéletesen gondolja.
3. Igen, keletkezik, az 59.§ alapján.
4. Bónusz kérdés: nem merül fel, pont ez a lényege ennek a szabálynak, hogy ne kelljen értelmetlenül regisztrálnia a külföldinek, számolja el a forgalmi adót az egyébként is belföldi adóalanyisággal rendelkező vevő.
papattila

Szakértői hozzászólás

farkastimea 2018-10-14 13:23:00

Kedves Attila!
Köszönöm szépen a válaszát!
Az előleggel kapcsolatban van még egy kis zavar bennem. Egy NAV-os állásfoglalás szerint a fordított áfás ügyleteknél: " Az előleg átvétele az eladónál adófizetési kötelezettséget nem eredményez, mivel az általa teljesített értékesítés után nem ő az adófizetésre kötelezett személy. A vevői oldalon pedig, lévén, hogy a vevő részéről előleg átadása történik, nem alkalmazandó az Áfa tv. 59. § (1) bekezdésének rendelkezése, ezért a belföldi fordított adózás keretében a vevőnek az átadott előleg után – mivel nála előleg átvétele, jóváírása nem történik – nem keletkezik adófizetési kötelezettsége az Áfa tv. 59. § alapján, majd csak a teljes ellenérték után keletkezik, az Áfa tv. 60. §-ban foglaltak szerint."
Ez alapján úgy gondolom, hogy az előleg kézhezvételekor nem keletkezik adófizetési kötelezettségünk. Ön véleménye szerint igen?
Válaszát előre is köszönöm!
Tímea

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-14 15:46:06

Kedves Tímea,
Igen, be kell látnom, Önnek van igaza: mivel belföldi fordított ügyletről van szó, így az előleg átadása nem jelent adóztatási pontot.
papattila

Szakértői hozzászólás

farkastimea 2018-10-14 16:27:49

Kedves Attila,
Köszönöm szépen a megerősítést! :)
Tímea

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 5 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra