Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

ÁFA tv. 102 par. módosítása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

patyiteam 2019-01-18 10:10:02

Tisztelt Szakértő!
102.§ / 3. bekezdés 2019.január 1-től hatályos módosításával kapcsolatban az alábbi kérdésünk lenne:
EU-n kívüli szállítások teljes körű lebonyolítására kapunk teljes körű megbízást 3.országbeli illetve magyar ügyfelektől, ami magába foglalja az áru belföldi szállítását, kiviteli engedélyek beszerzését, export csomagolást, export vámügyintézés( magyar és külföldi nem adóalany illetve a belföldi adóalany VPID/EORI számával) és a nemzetközi szállítást, melyet a megbízásunk alapján a légitársaságok illetve a hajóstársaságok végeznek.
Az export vámokmánnyal igazoljuk, hogy a szállítmány elhagyta az EU területét.
2018. december 31-ig a speditőrök áfa mentesen számláztak felénk és mi is a 3. országba irányuló szállításoknál áfa mentesen számláztunk a megbízók felé.
Továbbiakban is megfelelünk-e az áfa mentességnek és a megbízóinknak is áfa mentesen számlázhatunk és áfa mentes számlát fogadhatunk be a speditőröktől.
A tv. 98.§ 1.bekezdés /a pontja szerint (" az értékesítő maga vagy- javára- más végzi") és a hozzákapcsolódó általunk végzett szolgáltatáskor milyen módon értelmezhető a -más végzi- jogi státusa.A szállítmányozó partner cégektől kapott tájékoztatás alapján a tevékenységünk jelenleg áfa köteles , mert nem mi vagyunk az exportőrök ( eladók) illetve az áru tulajdonosai személyes ingóság szállítása esetén.
A fuvarokmányokon feladóként szerepelünk.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-01-19 14:39:21

Az említett új törvényhely praktikusan azt a szigorítást tartalmazza az uniós direktíva alapján, hogy csak az exportőrnek KÖZVETLENÜL számlázó szállítmányozó, fuvarozó számlázhat adómentesen. Azaz valami félrehallás történt a dologban: nem Önöknek kell lenniük az exportőrnek, hanem Önöknek kell közvetlen számlázási kapcsolatban lenni az exportőrrel.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra