Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

ÁFA visszaigénylés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

hoffmanne72 2018-07-19 13:54:52

Tisztelt Szakértő!
Éves ÁFA bevalló Kft-nek 2,5 millió Ft áfa visszaigénylése keletkezik. Ezt milyen módon lehetne hamarabb visszaigényelni? Gyakorítási kérelmet kellene benyújtani?
köszönöm:
Szilvi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-07-19 14:23:17

Szilvi,
Az éves áfa bevallónak is minden hónapban el kellene jogszabály szerint készíteni az áfa analitikáját, mivel abban a negyedévben elveszíti az éves státuszát, amikor év elejétől összesítetten az elszámolandó adója eléri illetve meghaladja (előjeltől függetlenül) a 250eFt-ot (ekkor negyedéves bevalló lesz), vagy a fizetendő 1milliót (ekkor havi bevalló lesz). Ettől függetlenül lehetőség van a gyakorításra is, az Art.3.sz.melléklete szerint.
papattila

Szakértői hozzászólás

banatis 2018-07-20 22:19:30

Nekem kérdésem lenne. Használt autó forgalmazó mikor igényelheti vissza az áfa-t, valamint kontírozása érdekelne. Köszönöm: B.Ildi

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-07-22 07:16:32

Ildi,
Mivel a viszonteladói szabályok alkalmazása is adóköteles tevékenységnek minősül, így az ezzel a tevékenységgel kapcsolatos beszerzések előzetes áfa-ja az általános szabályok szerint (120.§) helyezhető levonásba (természetesen maga az autó beszerzésére ez nem vonatkozhat, de ott meg elő sem fordulhat áthárított áfa, hiszen a különös szabályoknak ez épp egy fontos feltétele).
A visszaigénylésnek pedig értékhatáshoz kötődő feltételei vannak: éves adózónál 1milliót, negyedévesnél 250eFt-ot, évesnél 50eFt-ot kell elérnie.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra