Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Ajándékkártyával való fizetés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Netvestor 2017-04-21 13:09:27

Tisztelt Szakértő!
Ügyfelem az egyik barkács áruházba kupon beváltással vásárolt kisebb barkácsgépeket. A számlán ajándékkártya 50.000 forint került feltüntetésre, amit kipótolt még pár forinttal, készpénzben. Minek minősül az ilyen fizetés? Pénztárba nem állíthatom be a teljes számlát, csak azt a kis összeget, amit ténylegesen fizetett. De lett két tárgyi eszköze, van róla egy áfás számlám.
Mi a helyes megoldás? Ha pontbeváltásból származik az ajándékkártya, akkor utána adózni kell, mintha ajándékot kapott volna? És akkor az áfát sem helyezhetem levonásba? Milyen lehetőségeim vannak?
Várom megtisztelő válaszát.
Köszönettel:
Zsóka

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-04-23 08:02:32

Zsóka,
Ha a felhasznált ajándékkártya a cég könyveiben volt kimutatva, akkor a számlaérték és a kp-ben fizetett "pár forint" különbözete ennek beszámításával kerül kiegyenlítésre (T454-K368), az eszközt a teljes vételáron kell nyilvántartásba venni. Ha az ajándékkártya mondjuk az ügyvezető tulajdona, akkor először az egyéb bevételekkel szemben nyilvántartásba kell venni kvázi ajándékként (T368-K96), majd az elsőként említett módon kell a beszerzést elszámolni. Azaz mindkét esetben a teljes értéken történik az eszköz nyilvántartásba vétele és a teljes összegre érvényesítheti az áfa levonási jogát. Az ajándékhoz kapcsolódható passzív elhatárolásról azért nem tettem említést, mert vélhetően azonnali leírású kisértékű tárgyi eszköz beszerzésről van szó.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra