Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Alanyi adómentes


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

patyiteam 2017-12-29 19:09:03

Tisztelt Szakértő!

Katás alanyi adómentes egyéni vállalkozást szeretne egyik ügyfelünk indítani, kézműves termék értékesítése, külföldi magánszemélyek részére.
Az alábbi kérdés merült fel.
Etsy Payments fizetési csatornán keresztül történne fizikai termék értékesítése, tehát az Etsy Payment közvetítőként vesz részt az ügyletben, jutalékról számlát állít ki, amit levon a befolyt pénzekből, ami csak később jelenik meg a magyar bankszámlán forintban levonva belőle a jutalékokat, ill. egyéb tranzakciós költségeket. Etsynek Írországban van a székhelye, közösségi adószámmal rendelkezik. Ebben az esetben a jutalék után ügyfelünknek kell-e közösségi adószámot igényelnie, ill. erről adóbevallást benyújtania?
USD, EUR-ban fizetnek az ügyfelek, jól gondoljuk, hogy a számlát ez esetben ezekben a pénznemekben állítsuk ki? A számlán fel kell tüntetni a napi Ft árfolyamot?

Válaszát előre is köszönjük!
Sikerekben Gazdag Új Évet Kívánunk!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-12-30 18:50:47

1. Igen, a jutalék után az igénybe vevő magyar adóalanynak keletkezik áfa fizetési/bevallási kötelezettsége (közösségi adószáma használata mellett).
Igen, abban a devizában indokolt számlázni, amiben fizetnek. Nem az árfolyam feltüntetését írja elő az Áfa tv. hanem az áfa összegét forintban kifejezve, ha van ilyen (a kérdésbeli esetben nincs).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra