Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Alanyi adómentes használt cikk kereskedő


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

NextAudit 2018-01-15 10:02:34

Tisztelt szakértő úr, egy korábbi válaszához kapcsolódna a kérdésem: amennyiben egy vállalkozás alanyi adómentes, úgy a 8 milliós bevételi határ eléréséig nem kell alkalmaznia a használt cikk kereskedelmi tevékenységére a különbözeti áfát? Tehát 8M bevétel alatt nem kell a nyereségben lévő 21,26% áfát bevallania/befizetnie és nem kell az egyedi nyilvántartást vezetnie?
Van-e valamilyen adminisztratív bejelentési kötelezettsége a 8M határ átlépését követően a NAV felé? Vagy az első áfa bevallással teljesíti azt?
Köszönettel,
Zsolt

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-01-16 18:03:11

Zsolt,
Így igaz, az alanyi mentesség is egy különös adózási mód és a viszonteladói szabályok is, a kettő együtt nem értelmezhető. Ha elveszti az alanyi adómentességre való jogosultságát, akkor ezt be kell jelentenie a NAV-nak, majd ha teljesülnek a viszonteladókra vonatkozó feltételek is, akkor a viszonteladói szabályok alkalmazását is be kell jelentenie (jóllehet nem a bejelentéssel áll elő az alkalmazás kötelezettsége, hanem a törvény erejénél fogva).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra