Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Alanyi adómentesség határa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

durcingo 2018-09-24 11:10:03

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes egyéni vállalkozó szálláshely szolgáltatási tevékenységet végez. Vannak olyan vendégek, akik megfizetik az előleget, de határidőben lemondják a foglalásukat, ezért az előleg összege visszajár nekik. Ebben az esetben Helyesbítő számlát állít ki a vállalkozó, és az előleg összegét visszautalja. A kérdésem az lenne, hogy a 8 millió forint bevételi határ figyelésekor , miután a fizetett előleg bevételként lett elszámolva, akkor a visszafizetését bevétel csökkentő tételként lehet figyelembe venni, vagyis összességében a 8 M FT-ba 0-ra megy a számítása?
2017-ben fizettek a részére előleget, ami 2018-ban teljesült. Ebben az esetben már csak az előleggel csökkentett összeget kell figyelembe venni a 8M Ft-nál?
Köszönöm válaszukat!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-09-24 13:02:40

Olvasatomban a Katv. 2.§ 12.pontja alapján a szolgáltatásra átvett előleg a teljesítésre kötelezett kisadózónál katás bevételnek minősül. Amikor kiderül, hogy a szolgáltatást nem veszi igénybe, akkor az előleg visszajár, a pénzforgalom napjával katás bevételt csökkentő tételként kell figyelembe venni. Ami az áfa-t illeti, az Áfa tv. az alanyi adómentesség határánál (188.§) "ellenértéket" említ, az előleg nem minősül ennek. Következésképp sem az átvett előleg, sem annak visszaszolgáltatása nincs hatással az alanyi adómentesség keretösszegére. Ezt az álláspontot erősíti meg a 2016/43.Adózási kérdésre adott válasz is.
papattila

Szakértői hozzászólás

durcingo 2018-09-24 13:48:45

Esetleg segítene , hogy a hivatkozott 2016/43. adózási kérdésre adott választ hol találom meg? Köszönöm válaszát!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra