Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Alanyi mentes áfa értékhatár - ÚJ KATA


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Krcsik Eszter 2022-08-14 09:06:51

Tisztelt Szakértők! Az alábbi kérdésekben szeretnék segítséget kérni:
1) KATA-s Bt. augusztus 31-ig kiszámlázta a max. 12 millió forint árbevételét hogyan alakul az áfa abban az esetben ha már többet nem számláz és megszünteti a céget szeptember 30-ig és hogyan alakul akkor ha szintén nem számláz már árbevételt 2022.évben de áttér a KIVA - hatálya alá.
2) Többen azt mondják, hogy a régi KATA megszűnik és záró bevallást kell benyújtani hiába, hogy augusztus 31-ig kiszámlázta a max. 12 millió forintot, ha átjelentkezik az átalányadózás alá szeptember 1-től időarányosan újraindul az alanyi mentesség határ áfában mert olyan mintha új vállalkozás lenne.
Elég nagy a káosz ezen a téren is most a kollégák között nagyon hálás lennék ha tudnának adni iránymutatást nekünk! Köszönöm szépen Benkő Eszter

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-08-16 04:52:59

Kedves Eszter,
- Alanyi mentesként fog megszűnni, az alanyi mentesség keretösszegére nincs arányosítási kötelezettség a megszűnés miatt.
- Ha katából kivára tér át, az áfa alanyisága változatlan marad, azaz alanyi mentes marad a kiva alatt is.
- A katából szja alá való áttérés szintén nem érinti az áfa alanyiságát, nem indul újra az alanyi mentesség 12 milliós éves keretösszege.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra